Tovább hullanak a fejek a rasszista botrányban – távozott a szövetségi kapitány is

Négy nappal a nagy közfelháborodást keltő Bulgária-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország válogatottjának szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov.
Csakfoci Admin 2019. október 19., szombat 16:06
Négy nappal a nagy közfelháborodást keltő Bulgária-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország válogatottjának szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov.
Szerző: Csakfoci Admin 2019. október 19., szombat 16:06

A bolgár szövetség (BFS) pénteki tájékoztatása szerint Balakov csapata gyenge teljesítménye miatt adta be a lemondását, amit elfogadtak. Balakov kiemelte: döntésének nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki a rasszista megnyilvánulások miatt kétszer is félbeszakított mérkőzés után lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. A sportvezetőnek nem állt szándékában önként távozni, de a kormány nyomására végül mégis megtette.

Balakov közölte: a türelme fogyott el. Bulgária az A csoportban az ötödik, utolsó helyen áll, hét mérkőzésen három döntetlen és négy vereség a mutatója.

Az 53 éves szakember leszögezte, a találkozó előtt és alatt minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne történjen rendbontás. "Bulgária nem rasszista ország" - hangsúlyozta.

A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda.

A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

Balakov - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből a meccs közben nem hallottak semmit. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt.

A bolgár rendőrség szerdán közölte: az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson.

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben. (MTI)

Olvastad már?
Botrány: Rasszista rigmusok és náci karlendítések – kétszer is félbeszakadt a Bulgária-Anglia Eb-selejtező
Kétszer is félbeszakadt a hétfő esti Bulgária-Anglia Eb-selejtező, miután a bolgár szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak, majd náci karlendítésekkel vonultak ki a stadionból.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Senkó, Várkonyi, Drazic, Mance
Sallói elmondta, Senkó várhatóan a ZTE testvérklubjánál, a Nafta Lendavánál folytatja, míg a Lendván kitűnően védő Németh Ervin érkezhet. Várkonyit megvennék az MTK-tól. Mance és Drazic is szóba került.
Haladás
Újabb távozó
A kialakult nehéz helyzetre tekintettel a Szombathelyi Haladás újabb játékosa bontott szerződést a klubbal - a 17 éves támadó, Katona István távozott, már vasárnap sem lép pályára Gyirmóton.
Ferencváros
Edzőkérdés
A vezérigazgató elmondta, olyan edzőt keresnek, akinek van nemzetközi tapasztalata, ezért Máté Csaba visszahozatalára nincs esély.
Tovább az összes átigazoláshoz