Magyar válogatott: Délben sorsolják az Eb-selejtezők csoportjait - Magyarországot az első kalapból húzzák

Vasárnap délben sorsolják a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak beosztását Frankfurtban. A magyar válogatott remek NL-szereplésének köszönhetően az 1. kalapból várhatja a sorsolást.
Privacsek András 2022. október 9., vasárnap 9:09
Vasárnap délben sorsolják a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak beosztását Frankfurtban. A magyar válogatott remek NL-szereplésének köszönhetően az 1. kalapból várhatja a sorsolást.
Szerző: Privacsek András 2022. október 9., vasárnap 9:09

Az Eb-selejtezőkön a házigazda jogán Németország nem vesz részt, Oroszországot pedig kizárták az európai sorozatokból így 53 válogatott küzd majd az Eb részvételért, közülük 23-an jutnak ki a tornára. Automatikusan ott lesz minden csoport első két helyezettje, míg három válogatott a Nemztek Ligájának rájátszásából kvalifikálhatja magát.

Az 53 csapatot hét kalapba osztják a Nemzetek Ligája-rangsor alapján, ebből az NL-döntős csapatok egy külön kalapba kerülnek.

Íme, a kalapok: 


Fotó: uefa.com

A kalapok beosztása

Nemzetek Ligája-kalap

Hollandia
Horvátország
Spanyolország
Olaszország

1. kalap

Dánia
Portugália
Belgium
Magyarország
Svájc
Lengyelország

2. kalap

Franciaország
Ausztria
Csehország
Anglia
Wales
Izrael
Bosznia-Hercegovina
Szerbia
Skócia
Finnország

3. kalap

Ukrajna
Izland
Norvégia
Szlovénia
Írország
Albánia
Montenegró
Románia
Svédország
Örményország

4. kalap

Georgia
Görögország
Törökország
Kazahsztán
Luxemburg
Azerbajdzsán
Koszovó
Bulgária
Feröer-szigetek
Észak-Macedónia

5. kalap

Szlovákia
Észak-Írország
Ciprus
Belarusz
Litvánia
Gibraltár
Észtország
Lettország
Moldova
Málta

6. kalap

Andorra
San Marino
Liechtenstein

Az 53 válogatottat 10 csoportba sorsolják össze. Ezek közül hét csoport öt csapatból áll, három pedig hatból. A Nemzetek Ligája négyesdöntőjébe bejutott válogatottak (Hollandia, Horvátország, Olaszország és Spanyolország) kizárólag ötcsapatos csoportba kerülhetnek, hogy 2023 nyarán le tudják játszani a négyes döntőt.

A sorsolás során először az NL-döntősök kalapjából fogják kihúzni a csapatokat. Az elsőként kihúzott csapat az A-csoportba kerül, a másodikként kihúzott a B-csoportba és így tovább. Ezt követően az 1. kalapban szereplő csapatok (így a magyar válogatott is) ugyanezen logika mentén kerülnek be az E-től J betűig jelölt csoportokba. A 2. kalapból elsőként kihúzott csapat az A-csoportba kerül, a másodikként kihúzott a B-csoportba és így tovább. A sorsolási rend minden kalap esetében ugyanez. A 6. kalapban csak három csapat kap helyet, őket a H, I és J csoportok valamelyikébe sorsolják bele.

Az Eb-selejtezők első fordulójára 2023 márciusában kerül sor, míg az utolsó játéknapot novemberben rendezik.

A sorsolást négy korábbi Eb-döntős klasszis, Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Riedle, Gianluca Zambrotta és Demetrio Albertini segíti majd.

Olvastad már?
Rossi rendhagyó ötlete: “Megbeszélem Csányi Sándorral, hogy a sorsolás előtt egy nappal rúgjon ki” 
A magyar válogatott szövetségi kapitánya is elmondta a várakozásait a vasárnapi Eb-sorsolást megelőzően.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Angol sajtóhírek szerint a Championshipben vitézkedő Birmingham mellett az MLS-ben szereplő Philadelphia Union és a Toronto is ajánlatot tehet Brandon Ormonde-Ottewillért.
DVSC
Marko Milosevic
A nezavisne.com szerint Marko Milosevic kapus távozik a klubtól télen, miután alig jut játéklehetőséghez. A 32 éves játékos márciusban igazolt a Lokihoz és 11 tétmeccsen védett.
Debreceni VSC
Hayk Hovakimyan
A debreceni sportigazgató elmondta, hogy alaptalanok a pletykák, melyek Srdjan Blagjoevic Loki-edzőről és az orosz élvonalbeli FC Szocsiról szólnak.
Tovább az összes átigazoláshoz