Eb-selejtező: A rasszista botrány után lemondott a bolgár szövetség elnöke

Mint ismert, az angol válogatott közel állt a levonuláshoz a Bulgáriában történt rasszista megnyilvánulások miatt a hétfői Eb-selejtezőn. Egy nappal később a bolgár szövetségi elnöke a kormány nyomására lemondott tisztségéről.
Nyikes Zoltán 2019. október 15., kedd 16:55
Mint ismert, az angol válogatott közel állt a levonuláshoz a Bulgáriában történt rasszista megnyilvánulások miatt a hétfői Eb-selejtezőn. Egy nappal később a bolgár szövetségi elnöke a kormány nyomására lemondott tisztségéről.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. október 15., kedd 16:55

A bolgár kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a helyi labdarúgó-szövetség (BFS) elnöke. A sportvezető azután távozott, hogy a hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést rasszista megnyilvánulások zavarták meg.

Kraszen Kralev sportminiszter kedden bejelentette: amíg a BFS elnöke nem mond le, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel, és a központi támogatást is berekeszti.

Hozzátette: Mihajlov lemondását maga Bojko Boriszov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll.

Az BFS szóvivője kedden kora délután az állami rádióban még azt közölte, hogy Mihajlov nem hajlandó lemondani, néhány órával később azonban érkezett a hír, hogy mégis távozik posztjáról.

A szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal.

A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

"Nem az első alkalom, hogy játékosaink ilyen jellegű rasszista támadásnak vannak kitéve. Ennek nincs helye a társadalomban és a futballban sem" - írta közleményében az angol szövetség.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya közölte:

"Megbeszéltük a játékosokkal, ha még valami történik a második félidőben, akkor levonulunk a pályáról, de szerencsére a folytatásban nyugodtabb volt a légkör."

Kollégája, Kraszimir Balakov és több bolgár játékos viszont úgy nyilatkozott, hogy ők meccs közben nem hallottak semmit. Ugyanakkor Ivelin Popov csapatkapitány a szünetben be se ment az öltözőbe, mert heves vitát folytatott a drukkerekkel, hogy fejezzék be a botrányos viselkedést. (MTI)

Olvastad már?
Botrány: Rasszista rigmusok és náci karlendítések – kétszer is félbeszakadt a Bulgária-Anglia Eb-selejtező
Kétszer is félbeszakadt a hétfő esti Bulgária-Anglia Eb-selejtező, miután a bolgár szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak, majd náci karlendítésekkel vonultak ki a stadionból.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Köteles László
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően távozik az ETO-tól Köteles László sportigazgató - jelentette be hivatalos oldalán a győri klub.
ZTE/Vasas
Hinora átigazolhat
A Csakfoci úgy tudja, a Zalaegerszeg a Vasas 26 éves jobbhátvédjével, Hinora Kristóffal erősítene.
Mezőkövesd
Drazic országot válthat
Úgy tűnik, hogy a Mezőkövesdről távozó gólerős támadó, Stefan Drazic nem marad Magyarországon, ciprusi sajtóhírek szerint ugyanis az APOEL csaphat le rá.
Tovább az összes átigazoláshoz