Eb 2024: Az a bíró vezeti az angolok elődöntőjét, akinek óriási balhéja volt Bellinghammel - videó

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette a németországi Európa-bajnokság elődöntőinek játékvezetői küldését.
Csakfoci.hu 2024. július 8., hétfő 11:18
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette a németországi Európa-bajnokság elődöntőinek játékvezetői küldését.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. július 8., hétfő 11:18

A szlovén Slavko Vincic fújja majd a sípot a keddi Spanyolország–Franciaország rangadón, szerdán pedig a német Felix Zwayer dirigál majd a Hollandia-Anglia találkozón.

Utóbbi delegálása egy korábbi történet miatt tűnik igazán pikánsnak. Zwayernek ugyanis nem is olyan rég elég komoly ügye volt a britek legnagyobb sztárjával, Jude Bellinghammel.

Az akkor még Dortmundban futballozó támadó középpályás 2021 decemberében, egy Bayern München elleni rangadót követően nagyon kemény kritikával illette a bírót, mondván jogtalan győztes tizenegyes ítélt meg a bajoroknak, ráadásul nem is értette az angol, miért vezethet ilyen fontos mérkőzést egy olyan játékvezető, akinek a neve a fogadási csalásokkal is összefüggésbe került. A berlini születésű bíró még egy 2005-ös botrány kapcsán kapott hat hónapos eltiltást, miután elismerte, hogy pénzt fogadott el egy (másik) elmeszelt játékvezetőtől, a hírhedt Robert Hoyzertől (ennek az ügynek a során pénzért cserébe több alsóbb osztályú mérkőzés végeredményét is befolyásolták).

Zwayer dortmundi ténykedését követően Bellingham a következőképp fogalmazott:

- Számomra ez nem volt tizenegyes - mondta Bellingham a mérkőzés után a riportereknek. - Hummels nem is nézte a labdát, csak küzdött épp azért, ami aztán csak úgy eltalálta.

Ugyanígy megnézheted a meccs sok döntését, de ha egy olyan játékvezetőnek adod a legnagyobb németországi meccset, aki benne volt a bundázásban, mit vársz?

- dühöngött az akkor még csak 18 éves játékos.

A meccs összefoglalója, 1:24-től a büntetővel:

Bellingham kirohanása miatt eljárást indított a német szövetség (sőt, még a rendőrség is vizsgálódott), és bár az angol válogatott középpályás megúszta az eltiltást a megjegyzései miatt, 40 ezer eurós pénzbüntetést kapott, mivel a mérkőzés utáni szavait "sportszerűtlen magatartásnak" minősítették.

A Dortmund és Bellingham elfogadta a büntetést, de volt még utóélete a nyilatkozatának. Miközben a Borussia kiállt mellette, mondván a 18 éves játékos és egy felfokozott hangulatú és érzelmekkel teli mérkőzés után beszélt, a Bayern részéről az akkori vezérigazgatója, a játékosként szintén nem egy visszafogott stílusú Oliver Kahn kritizálta az angolt.

- Én vagyok az, aki teljesen megérti a játékosok érzelmeit. De Bellingham megjegyzései túl messzire mennek. Nem emlékszem, hogy korábban bármelyik játékos is mondott volna ilyet. Nem tudom, honnan jött az ötlet, hogy ilyen kijelentést tegyen - mondta akkor a német kapusikon.

Akkor, a dortmundi rangadót követően egyébként a szövetség jó időre letiltotta Zwayert a Dortmund meccseiről.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz