Joachim Löw szövetségi kapitány szerint a német válogatottnak nem szabad elvesztenie a hitét önmagában azok után, hogy szerdán este meglepetésre 2-1-re kikapott Észak-Macedóniától a jövő évi, katari labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában.

A németek – akik a nyári Európa-bajnokságon a magyarokkal azonos csoportban szerepelnek majd – húsz év után először veszítettek hazai pályán vb-selejtezőt, azóta 35 mérkőzésen maradtak veretlenek, a legutóbbi 18-at pedig megnyerték. Így ráadásul az Eb után távozó Löw a vb-selejtezőket tekintve vesztes meccsel fejezi be a munkát a Nationalelfnél.

A szakember a szerdai összecsapás után azt mondta, hogy természetesen óriási csalódottságot éreznek az eredmény miatt.

Az előző két mérkőzéssel ellentétben ezúttal nem találtuk a játékunkat – fogalmazott. – Ennek megvannak az okai. Nem volt tempó a játékunkban, ahelyett, hogy passzoltunk volna, sokat futottunk a labdával. Az előrejátékban sokat hibáztunk és nem találtuk az ellenszert az északmacedónok mély védekezésére.

Löw hozzátette: 1-1-nél adódott egy óriási gólszerzési lehetőségük, amikor Ilkay Gündogan és Timo Werner kettő az egyben mehetett a vendégek kapuja felé, de ez végül kimaradt. A szakvezető úgy érezte, ez nyomot hagyott a csapatán.

A németek egymás után másodszor is vereséggel kénytelenek megkezdeni a hosszú, mérkőzések nélküli időszakot – ősszel a spanyoloktól elszenvedett 6-0-s kudarcot kellett jó ideig emészteniük -, a kapitány szerint a mostani fiaskót is fel kell dolgozniuk.

De fontos, hogy ezúttal mindenki vállalja a maga felelősségét, játékos és tréner egyaránt. És gondolkodjon el azon, hogy mit csinálhatnánk jobban. Semmi esetre sem szabad elvesztenünk a hitünket a csapat erejében. És azt az érzést sem szabad elengednünk, hogy egy jó tornát játszhatunk júniusban és júliusban – fogalmazott Löw.

A 61 éves szakember arra a kérdésre, hogy a korábban száműzött Thomas Müllert és Mats Hummelst is beválogatja-e majd az Eb-keretbe, kitérő választ adott:

Erre ma, egy mérkőzés alapján nem lehet válaszolni. A döntés majd májusban születik meg.

A németek a szerdai fiaskó után csak a harmadik helyen állnak a csoportjukban Örményország és Észak-Macedónia mögött – számolt be az MTI.

Betalált a Fradi-légiós is

Eközben egy másik NB I-es játékos, a Ferencvárosnál futballozó albán Myrto Uzuni gólt szerzett a “magyar csoportban”, ő alakította ki San Marino otthonában a 0-2-s végeredményt.