Kiszámolták: A magyar válogatott öreg lesz, magas és súlyos az Eb-n

Feltöltve: 2016, március 29 - 14:52 Frissítve: 2016, március 29 - 18:40

Az átlagéletkort, a súlyt és a magasságot tekintve is az élcsapatok között lesz a magyar válogatott az Európa-bajnokságon és miénk lehet a torna legidősebb játékosa is – derül ki a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) jelentéséből, amely a 2015-ös évre vonatkozó érdekes statisztikákkal foglalkozott, a kutatásban 50 országot vizsgálva.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

A CIES 32 európai, 6-6 dél-amerikai és afrikai, valamint 3-3 ázsiai és észak-amerikai válogatottat vett górcső alá, köztük Magyarország nemzeti csapatát is.
A jelentésben kor, súly, magasság illetve a külföldön született játékosok száma alapján hasonlították össze az országokat, összesen 1785 labdarúgó szerepel a kutatásban, ennyien léptek pályára az említett 50 válogatottban. Az érdekes anyagból a magyar számokra koncentráltunk.

A legmagasabb átlagéletkorú válogatott a skót nemzeti csapat volt tavaly, szorosan a nyomában az ukrán, a szlovén, az orosz és a magyar csapat következik. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy az idei Európa-bajnokságon jó eséllyel a miénk lesz a legidősebb csapat.

A kontinenstornáról lemaradt skót csapat átlagéletkora 29 év volt tavaly, a magyar válogatotté pedig 28,7. Viszonyításképpen a legfiatalabb, ugyancsak Eb-résztvevő európai válogatott az angol, 25,6 évvel.


Ráadásul Király Gábor volt a vizsgált játékosok közül, közel 40 évesen (39,65 évesen védte a magyar kaput a norvégok ellen). Érdekesség, hogy a legfiatalabb labdarúgó az egyik selejtezőbeli riválisunknál játszott, a román Cristian Manea alig múlt 17 éves, amikor már magára ölthette országa címeres mezét. A 10 legidősebb válogatott között még Gera Zoltánt is megtalálhatjuk a mieink közül a 9. helyen, 36 és fél évesen játszott Norvégiában, az első pótselejtezőn. Ehhez képest talán meglepő, hogy a 30 évnél idősebb játékosok pályán töltött percei alapján a magyar válogatott nincs az első tízben.


A magyar csapat egy másik összevetésben is Eb első lehet: a kvalifikált válogatottak közül csak a svédnek vernek magasságban és a súlyban, és a vizsgált 50 ország között is igen előkelő helyen végeztünk ezekben a mutatókban. A magyar, 185,4 cm-es átlagmagasságnál csak a szerb, a svéd, a bosnyák és a szlovén csapatnak volt nagyobb kevéssel. Egyébként a mienket két Eb-csoportos ellenfelünk követi, Ausztria és Izland, egy hajszálnyival lemaradva.


Súlyban még "jobbak" vagyunk, a 80 kilós átlagot csak Szerbia és Svédország előzi meg, és itt is Izland követ minket pár dekával.

(Fotó: Sas Gábor)

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON