Storck: "Ezeken a dolgokon változtatnunk kell" - a kapitány részletes értékelése

Feltöltve: 2016, március 29 - 08:56 Frissítve: 2016, március 29 - 11:32

Bernd Storck összességében elégedett, de látta a hibákat is a Horvátország elleni felkészülési mérkőzésen (1-1), ezeken a hibákon – például a horvát gólnál elkövetett bakikon – azonban a szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnokságig tudunk és fogunk is változtatni. A tréner kiemelte, miért hívott be négy kapust is a keretbe, hogyan beszélt külön a Lengyelországban középcsatárként villogó Nikoliccsal az új posztjáról, és hogy miért nem hátrány az, hogy az Eb-ellenfeleinknél kevesebb edzőmeccset játszunk a kontinenstornát megelőzően.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

Bernd Storck szövetségi kapitány hétfőn este, hogy az M4 Sport stúdiójában azt mondta, a Horvátország elleni 1-1 reményt ad a további jó eredményekre, de helyén kell kezelni a felkészülési mérkőzéseket, nem szabad előreszaladni, lépésről lépésre kell haladni.

- Bebizonyítottuk, hogy megálljuk a helyünket egy ilyen csapat ellen is, láthattuk azonban a hibákat, a különbségeket és azt is, hogy sok munkánk van még az Európa-bajnokságig, apró százalékokat tehetünk még hozzá május 20-án, majd a németek elleni felkészülési mérkőzésen is, és ezáltal már Ausztria ellen is erősebbek tudunk majd lenni. Ez ennyi és se több, se kevesebb, egy szép eredmény volt - mondta Storck.

A kapitány szerint jó volt látni a horvátok ellen, hogy nem csak reagálni tudott a válogatott, hanem támadni is, főleg a második félidőben.

- Fontos, hogy a csapat nagyszerűen teljesített. Ezzel a meccsel is szerettünk volna köszönetet mondani a szurkolóknak, főleg az Eb-selejtezők alatt nyújtott támogatásukért. Büszke vagyok arra, hogy ennyien ott voltak a meccsen, ez reményt ad a jövőre nézve, a következő meccsekre és az Eb-re is - tette hozzá a német szakember.

A meccsről Storck elmondta, a második félidei játékért megérdemelték a játékosok az ünneplést, az első játékrésszel, főleg az első félórával azonban nem volt elégedett: ahogy fogalmazott, picit félt és visszafogott volt, emiatt pedig túl sokat hibázott a csapat, labdabirtoklásban is többet várt a játékosoktól.

- A szünetben aztán megbeszéltük, hogy mit kell csinálni, és ezzel a második félidőben nyomás alá tudtuk helyezni a horvátokat. Hosszú percekig is képesek voltunk a kapuja elé szegezni az ellenfelet, ami nagyin dolog egy ilyen erősségű csapattal szemben. Ezt már a szünet előtt is elvártam volna, de azért örülhetünk annak, hogy a második félidőben végül megtörtént.

Storck arra is kitért, mik voltak a legfontosabb szempontok és tanulságok a mérkőzés kapcsán.

- Szerettem volna a kapusokat, Dibusz Dénest és Bogdán Ádámot is élesben látni, ezért is jelöltem összesen négy hálóőrt a keretbe. Közülük ketten itthon, egyikük Németországban véd, Ádám pedig sajnos nem játszik Liverpoolban, vele meg is beszéltem, hogy ennek ellenére lehetőséget akarok neki adni, Gulácsit pedig edzésen volt most fontos látnom. Azt is szerettem volna látni, hogy mit tudunk egy ilyen erős ellenfél ellen nyújtani, taktikailag felépítettük a mérkőzést, nem csak reagáltunk, hanem támadtunk is, ami főleg jellemző volt a második félidőre. Nem örültem persze a horvát gólnak, ott a védők belső elrendeződése nem volt megfelelő, ezért maradt egyedül Mandzukic, őt ott szem elől vesztettük. Ezeken a dolgokon azonban még tudunk és fogunk is változtatni.

Storck az Európa-bajnokságig hátralévő időszak feladatairól beszélve kitért a megfelelő csapatösszetétel kialakítására is, mondván folyamatosan keresi, hogy melyikük hogyan illeszkedik bele a rendszerbe, éppen ezért például Nikolics Nemanja most a baloldalon kapott helyet.

- Megváltozott a felállásunk, korábban, még Dárdai Pál idején 4-4-1-1-et játszott leginkább a válogatott, de most egyel több a középpályásunk, egy támadót pedig kivettünk. Nemanjával megbeszéltük, hogy meg kell találnunk neki a megfelelő pozíciót, most a baloldalon próbáltuk ki, mivel középen három csatárunk is van Böde, Szalai és Priskin személyében. Mellettük két támadót, Németh Krisztiánt és Nikolicsot rugalmasan, a széleken tudok bevetni, már a görögök ellen is láthattuk ezt. Meg kell találnunk a megfelelő helyet mindenki számára, ez egy kihívás nekünk is, de minden játékos nagyon fontos a számunkra, pláne hogy négynaponta meccset játszunk majd az Európa-bajnokságon – mondta a kapitány, aki megerősítette, hogy Priskin Tamásnak 4-5 hetet kell kihagynia a horvát meccsen összeszedett keresztszalag-szakadása miatt.

A magyar válogatott csoportellenfelei jellemzően több felkészülési mérkőzést játszanak, ugyanakkor Storck szerint ebből nem származik majd hátránya együttesének.

- Kifejezetten olyan erős csapatokat akartam ellenfélnek, akik ellen fizikailag is meg tudjuk méretni magunkat. Sokkal fontosabb, hogy egy-egy találkozóra profi módon, százszázalékosan felkészüljünk - mondta az Eb előtt ausztriai edzőtáborozást tervező tréner. (Fotó: Sas Gábor)

TOVÁBB: Minden a magyar-horvát meccsről itt!

Storck: "Németországban 10 év kellett ahhoz, hogy a sok munka beérjen"

Bernd Storck az M1 aktuális csatornának sportigazgatói minőségében is nyilatkozott. A szakember Rédei Norberttel, az MLSZ utánpótlás-koordinátorával a honi szövetség új, német mintára indított tehetségfejlesztő programjáról beszélt.

Mint ismeretes, az MLSZ új, megyei szinten működő tehetségfejlesztő programot indított a 12-14 éves fiatalok képzésére. A program célja az, hogy megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában álljanak az első szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére.

- Az a feladatom, hogy lássam, hogy az U21-ben hogy teljesítenek a fiatalok, de az is fontos, hogy az U15-ös korosztályt is figyelemmel kísérhessem – mondta a német szakember. - Fontos az, hogy a legjobbak közül a legjobbakat találjuk meg minden egyes megyében” – mondta az MLSZ új programjával kapcsolatban Storck az M1 aktuális csatornának, kiemelve, hogy a környező országokban is működik ez a modell, csakúgy mint Németországban. A kapitány szerint azonban mindenhez idő kell, Németországban is tíz év kellett ahhoz, hogy a sok munka beérjen.

Bernd Storcknak a válogatott és a sportigazgatói poszt mellett azért jut ideje magára is. Mint mondta, szeret sportolni, főként teniszezni, de a legkedvesebb időtöltés számára a motorozás. Hangsúlyozta, Magyarországnak rengeteg csodás természeti adottsága van, amit szívesen fedezne fel két keréken. (Forrás: M4 Sport)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON