Kiderült: Csalással vehették el Magyarországtól a foci-Eb-t

Feltöltve: 2016, március 24 - 13:09 Frissítve: 2016, március 24 - 15:11

Komoly botrány robbanhat ki azután, hogy kiderült, Portugália szavazatokat vásárolva szerezte meg a 2004-es Európa-bajnokság rendezési jogát, megelőzve Ausztria és Magyarország közös pályázatát. Kenőpénzekről és megvesztegetett kelet-európai futballvezetőkről ír a portugáliai Eb-t szervező bizottság akkori elnöke.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

Portugália a spanyol és az osztrák-magyar közös pályázatot megelőzve nyerte el a rendezés jogát 1999. október 12-én, az eredményt a németországi Aachenben hirdette ki az UEFA. Az osztrák-magyar pályázat a második lett, megelőzve a jóval esélyesebbnek vélt, sokak által biztos befutónak tartott spanyolokat.

Egy friss portugáliai hír szerint azonban koránt sem tiszta körülmények között dőlt el a versengés. A portugál Eb-szervezőbizottság akkori elnöke, a később szexuális bűncselekmény miatt le is csukott Carlos Cruz az önéletrajzi könyvében vallotta be, hogy szavazatokat vásárolva verték meg riválisaikat az Eb-pályázat során.

Cruz azt írja, hogy három, kelet-európai UEFA-tag vezetőjét is sikerült rávenniük, hogy a portugál pályázatot támogassák, a három meg nem nevezett személynek állítólag komoly befolyása volt az Eb-helyszín eldöntése kapcsán. Cserébe a portugálok szívességeket ígértek, illetve egy-egy 15-15 ezer eurós boríték, valamint egy 100 ezer dollár értékű algarvei nyaraló is gazdát cserélhetett többek között.

A vádakra reagálva a portugál szövetség akkori elnöke, Gilberto Madaíl egyszerűen csak hazugságnak nevezte a leírtakat, és megszólalt a Cruz által ugyancsak megnevezett későbbi, 2014-ben korrupciós vádak miatt őrizetbe vett miniszterelnök, az Eb-pályázat sikerét megalapozó "tárgyalásokban" állítólag ugyancsak fontos szerepet játszó politikus, José Sócrates is, aki ugyancsak hevesen cáfolt.

A Publico című portugál lap szerint már az UEFA-hoz is eljutott a hír, de egyelőre nem indítanak vizsgálatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON