A Fradi százmilliókat kaszálhat a foci Eb-vel, de a Vidi is jól járhat - itt vannak az összegek

Feltöltve: 2016, március 16 - 15:00 Frissítve: 2016, március 16 - 18:55

A szakmai szempontok mellett a Ferencváros lehet a nagy nyertese anyagi szempontból az NB I-es klubok közül a nyári labdarúgó Európa-bajnokságnak. A csakfoci.hu számításai szerint a zöld-fehérek több mint 300 millió forinttal gazdagodhatnak a játékosért járó UEFA-díjszabás alapján a teljes selejtezősorozatot figyelembe véve, de a Videoton bevétele is meghaladhatja a 160 millió forintot. A pénzösszegeket egy speciális rendszer alapján számítják ki, jelentős segítséget jelenthet klubjainknak a megfelelő infrastruktúra.

A szakmai előnyök mellett anyagi szempontból is megéri a kluboknak játékost adni az Európa-bajnokságra. Az UEFA ugyanis minden olyan csapatot honorál, amelynek bármely játékosa részt vesz az Eb-n, de akár az oda vezető útnak is részese volt. Az elszámolás utólag készül, akkor honorálják a selejtezőkön való szereplést is.

Így számolnak - 50,6 millió játékosonként

A szövetség összesen 150 millió eurót oszt szét a klubok között, ennek 40%-a a selejtezősorozatban való részvételért jár, míg a nagyobb hányadot az EB-szereplés teszi ki. Hogy pontosan kinek mekkora összeg jár, egy összetett, speciális számítás alapján dől el a kontinenstorna után, amely nagyon leegyszerűsítve így foglalható össze.

- a selejtezősorozatban minden olyan játékosért jár pénz a klubnak, aki bekerült a meccskeretbe.
- az Eb-n az eltöltött napok után fizet a szövetség, az első meccstől számítva az utolsó találkozó követő napig jár a díj, de ehhez még hozzáadnak 14 napot, amelyet hivatalos felkészülési időszakként tartanak számon.
- továbbá figyelembe veszik az egyes klubok által a fiatal játékosok képzésére fordított kiadásokat is.

Fontos kritérium, hogy a napidíj nem egyforma minden klubnál. A besorolást több minden befolyásolja, ilyenek például az edzőközpont minősége és a létesítményhelyzet is. Alighanem ez az oka annak, hogy a magyar csapatokat a FIFA 2015-ös körlevele (amely hivatkozási alap az ügyben) a második kategóriába sorolja, megelőzve a harmadik kalapba sorolt országokat is (Wales, Szlovákia, Románia, Észak-Írország, Izland, Csehország és Albánia).

Mindennek azért van jelentősége, mert a 2-es kategóriás klubok anyagilag pontosan kétszer annyi pénzre jogosultak játékosoként, mint ha eggyel lejjebb lennénk. Ez alapján minden egyes játékos Eb-jelenléte kb. 50,6 millió forintot jelent klubonként (24 nappal számolva, vagyis abban az esetben, ha a csoportból nem jutunk tovább. Ha mégis, akkor minden egyes további nap 2,1 milliót ér). Természetesen ha valamilyen oknál fogva mégis a 3-as kategóriában találnánk magunkat, akkor a fenti összegek felét kapnák a klubok játékosoként.

A Fradi és a Vidi tarolhat, de máshol is pénz áll a házhoz

A hazai klubok közül a Ferencváros komoly összegre tehet szert az Eb révén, de a Videoton is komoly summával gazdagodhat. Számításainknál Bernd Storck legfrissebb keretét vettük alapul. Ezen lista, valamint a korábbi selejtezők alapján jó esély van arra, hogy az FTC-t akár öt játékos is képviselheti az Eb-n (Gera, Nagy Á., Dibusz, Böde, Pintér Á.), de a Videotontól is alighanem két játékos utazhat (Lang, Juhász). Az eddigiek alapján a Haladás (Király), a Puskás Akadémia (Fiola), a DVTK (Elek) is joggal reménykedhet abban, hogy lesz játékosa a kontinenstornán. Korhut (DVSC) új ember Storcknál, kérdés, a szűk keretben is ott lesz-e majd.

A selejtezősorozat révén egyébként a Ferencváros és a Videoton kapja a legtöbb pénzt, mivel ők adták a legtöbb játékost a meccskeretekbe (mindketten 60 millió körül kapnak), de az ETO, a DVSC, a Haladás, a Puskás Akadémia is 15 millió feletti összeghez jut.

Íme, pénzdíjak a selejtezősorozatban meccskeretbe került játékosok alapján:
1. FTC: 63,6 millió
2. Videoton: 60,5 millió
3. ETO: 24,5 millió
4. DVSC: 17,9 millió
5.-6. Haladás, Puskás Akadémia: 16,3 millió
7.-8. DVTK, Újpest: 9,8 millió
9. Paks: 4,9 millió
10. Vasas: 3,4 millió
11.-12. MTK, PMFC: 1,7 millió

Íme, az esetleges Eb-szereplésért járó díjak (abban az esetben, ha nem jutunk tovább a csoportból, Bernd Storck legutóbbi keretét alapul véve - hozzátesszük, természetesen ez a lista még bővülhet, mint ahogy szűkülhet is):
1. FTC (5 játékos esetén) - 255 millió
2. Videoton (2 játékos esetén) - 102 millió
3. DVSC, DVTK, Haladás, Puskás (1-1 játékos esetén): 51 millió
Megjegyzés: ha mégis a 3-as kategóriába kerülnénk, ezek az összegeket feleződnek.

A listát elnézve jól látható, hogyha a két tételt összeadjuk, a Ferencváros komoly, akár 300 millió forint bevételre is szert tehet összesen, de a Videotonnak is reális esélye van arra, hogy ez meghaladja 160 milliós tételt, de a Haladás, a Puskás Akadémia, a DVSC és a DVTK-nak is van esélye egy 60-70 milliós összegre. (Fotó: Sas Gábor Facebook)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON

                                                                 

  • Az MLSZ tájékoztatása szerint Gera Zoltán belázasodott, így néhány napig nem állhat majd a szakmai stáb rendelkezésére. A keddi esőzéseket követően szerdán a csapat már jó időjárási körülmények között dolgozhatott az ausztriai edzőtáborban, továbbá kiderült az is, hogy Bernd Storck május 31-én hirdeti majd ki az Európa-bajnokságra utazó játékosok névsorát.

    MA A TV-BEN: EL-meccsek újratöltve