Storck kritikája: "Tényleg pénzt kell adni a magyar kluboknak, hogy fiatalokat játszassanak?"

Feltöltve: 2016, március 7 - 10:49 Frissítve: 2016, március 7 - 13:06

Bernd Storck szövetségi kapitány jól érzi magát Magyarországon és bízik abban, hogy szebb jövőt és egy új fejezetet nyithatnak a magyar foci történetében, amelynek első lépése volt az Eb-kvalifikáció. A német szakember arról is beszélt, miért nehéz szembenézni a magyar foci sikeres régmúltjával, és miért volt nehéz átvennie a válogatott irányítását egy "nemzeti hőstől". A kapitánynak komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a klubokat pénzzel kell ösztönözni arra, hogy fiatalokat játszassanak, bár az új rendszer előnyét is látja már.

Bernd Storck arról is beszélt az osztrák Kleine Zeitungnak adott interjúban, hogyan kell a múlttal is szembenéznie a magyar focinak és a válogatottnak.

- Nem szabad elfelejteni Puskásék időszakát, amikor 1950 és 1954 között 31 mérkőzésen veretlen volt a magyar válogatott. De sajnos abból a csapatból már senki sem él. A jövőben kell már gondolkodnunk. Sok idősebb szurkoló emlékében megvannak még az akkori emlékek, de ez az extrém nyomás nem jó a fiatal játékosoknak, nem jó, ha egy-egy gyengébb meccs után elveszítik az önbizalmukat. Abban bízom, hogy új lapra írhatunk majd a történelemkönyvben.

A fiatal játékosok kapcsán a szövetségi kapitány egy erős fenntartásának is hangot adott. Mint ismeretes, az MLSZ premizálja a fiatalok játszatását az NB I-ben, ám Storck szerint ennek egyszerre van pozitív és negatív felhangja is.

- A fiatal játékosok pályára küldéséért az NB I-es klubok pénzügyi bónuszokat kapnak. De kérdem én: nem szomorú dolog az valahol, hogy pénzzel kell motiválni a csapatokat, hogy fiatalokat játszassanak? Ugyanakkor az is igaz, hogy a bevezetett rendszer nélkül sok fiatal játékosnak esélye sem lett volna, hogy az Európa-bajnokságon futballozhasson. Több profizmusra van szükség a rendszer minden szintjén, mert egyelőre csak két-három olyan akadémia van Magyarországon, amely a németországiakhoz hasonlítható. Természetesen igyekszem minél több dolgot ellesni a hazámból, tudom, hogy milyen hatékony módszerekkel nevelik ott a tehetségeket. Sok nagy tehetség van Magyarországon is, csak tudni kell, hogyan hozzuk ki belőlük a bennük rejlő lehetőségeket – tette hozzá.

A tréner arról is szót ejtett, hogyan vette át a válogatott irányítását Dárdai Páltól, és hogy milyen nehézségekkel kellett eleinte szembenéznie.

- Miután Dárdai Pált visszahívta a Hertha, én lettem a megoldás. Nem volt könnyű egy nemzeti hőstől átvenni a válogatottat, de nagy segítségemre volt az, hogy Pál jó barátom, és rendkívül sokat is segített nekem. Az elején sokan kételkedtek bennem, nem tudták, hogy mit várjanak tőlem, és az Önök kapitányához, Marcel Kollerhoz hasonlóan nekem is voltak olyan döntéseim, amiket nem értettek, de Ő is megmutatta, hogy milyen kifizetődő a saját utadat járni, én is így tettem, amikor a Norvégia elleni pótselejtezőkhöz értünk. Nekem is új útra kellett lépnem, saját stábbal, előtte én voltam Európa egyetlen szövetségi kapitánya, akinek részmunkaidős segítői voltak...

Storck végül az Eb-ellenfeleinkről és az esélyeinkről is beszélt.

- Ausztria és Portugália a két legerősebb csapat holtversenyben. Nekünk a harmadik helyet kell megcéloznunk, akárcsak Izlandnak. Az osztrákok igazi topcsapatot alkotnak, olyan remek légiósokkal, mint Alaba vagy Baumgartlinger, a középpályájuk a legerősebb, az a csapatuk szíve.

Storck azt is hozzátette, hogy nagyon jól érzi magát Magyarországon, és bár családja végül Berlinben maradt, szinte minden hétvégén tud találkozni velük. Király Gábor kapcsán a szakember azt mondta, hogy a rutinos kapus még mindig igazi vezér, egy intézmény a válogatottnál, aki nélkül nem is lehetnénk ott a kontinenstornán.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON