U18-as válogatottunk kedden zömében azokkal a játékosokkal állt fel a csehek ellen, akik kevesebb szerepet kaptak vagy egyáltalán nem játszottak a nyári U17-es Európa-bajnokságon, az alapcsapat legtöbb tagja két nappal korábbi bajnokija miatt kihagyta az összecsapást. A nemzetközi tapasztalat hiánya kijött a találkozón, a csehek magabiztos, 5-1-es győzelemmel zárták a mérkőzést – írja az mlsz.hu.

Szerdára teljes sorcserét hajtott végre Preisinger Sándor szövetségi edző: a keddi kezdőből senki sem volt ott a lettek elleni együttesben, egyedül Szabó Alex képviselte azokat a kerettagokat, akik nem voltak ott az írországi Eb-n.

Az első tíz percben a lettek próbálták irányítani a játékot, de csak a magyar támadásokban volt gólveszély. A 13. percben megszereztük a vezetést, Zuigeber Ákos jobb oldali szögletét követően Balogh Botond fejelt kapura, a védők már csak a gólvonal mögül tudták kivágni a labdát (1-0). Három perccel később ismét középkezdéshez állhattak fel a lettek: egy magyar támadás Kata Mihály életerős próbálkozásával zárult, a labda kivágódott a jobb kapufáról, az érkező Ominger Gergő csapott le rá, közeli lövését a gólvonal mögött fogta meg a lettek kapusa (2-0). A folytatásban is csak a magyar akciók hordoztak magukban veszélyt, koncentráltabb befejezéssel további gólokat szerezhettünk volna, de a félidő végéig nem változott az eredmény.

A fordulás után is fölényben futballoztunk, de a 61. percben váratlanul szépítettek a lettek: egy bal oldali szabadrúgás után Dmitrijs Rakuls csúsztatott a kapunk bal oldalába (2-1). Két perccel később visszaállítottuk a kétgólos előnyt, egy jobb oldali szöglet után Kata fejelte a labdát a kapu elé, Németh András pedig 4 méterről, akrobatikus mozdulattal a kapu bal oldalába helyezett (3-1). Nem sokkal később Posztobányi Patrik szabálytalankodott a 16-osunkon belül, a megítélt büntetőt Rudolfs Zengis magabiztosan értékesítette (3-2). A hajrában volt néhány lehetőségünk a negyedik gól megszerzésére, de ez végül elmaradt, 3-2 lett a végeredmény.

A magyar válogatott szombaton játssza le utolsó mérkőzését a tornán, de csak a csütörtöki játéknap után dől el, ki lesz az ellenfelünk azon a találkozón.

– Az első félidő alapján kinéző magabiztos győzelem helyett végül játszottunk egy viszonylag szoros meccset, ami azt mutatja, hogy még nem vagyunk elég élesek és koncentráltak. Ez a világbajnokság közeledtével változni fog pozitív irányba, addig egy-két játékosnak még ki kell használnia az időt, hogy javítson a formáján – értékelt a lefújás után Preisinger Sándor szövetségi edző.

Magyarország-Lettország 3-2 (2-0)

Magyarország: Hegyi Krisztián – Buna Gábor, Szabó Alex, Balogh Botond, László Dávid – Kata Mihály, Posztobányi Patrik, Ominger Gergő – Kosznovszky Márk, Németh András, Zuigeber Ákos

Gólszerző: Balogh 13., Ominger 16., Németh 63., ill. Rakuls 61., Laguns 73.