Korábban honlapunk is beszámolt arról, hogy az U17-es válogatott hazai pályán harcolta ki az dublini Európa-bajnokságon való részvételt. A mieink a belgák mögött – a norvégokat és a bosnyákokat megelőzve – a második helyen végzett a kvartettben az elitkörös tornán.

Az április 4-én a Dublin Arénában megtartott sorsoláson eldőlt, hogy a portugálokkal, az izlandiakkal, és az oroszokkal kerültünk egy csoportba a kontinensviadalon –  velük meccselünk a negyeddöntőbe jutást érő első két helyért.

Csütörtökön, az U17-es válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor kihirdette a Európa-bajnokságra utazó 20+1 fős keretét: két változás történt, hiszen a válogatott alapemberei közé tartozó Borussia Mönchengladbach légiósa, Bekker Roland és a Puskás Akadémia fiatalja, Ominger Gergő még nem volt százszázalékos fizikális állapotban, ezért ők nem segíthették a többieket márciusban. Ők ketten mostanra utolérték magukat és ott vannak a keretben.

Az elmúlt időszakban Hosszú Zétény és Tóth Borisz sérüléssel bajlódott, így ők ketten nem tarthatnak a csapattal az írországi tornára.

Mindkét kimaradó játékos megérdemelte volna, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon, de csak tökéletes fizikai állapotban lévő labdarúgók segíthetik a csapatot a tornán, és jelenleg egyikük sincs száz százalékos állapotban. Bízom benne, hogy az első mérkőzésig újabb sérülés nem nehezíti meg a dolgunkat, és a jelenlegi kerettel tudjuk megkezdeni az Eb-t. A válogatott tagjainak nagy része komoly fizikai terhelést kap ebben a hónapban, az összetartás kezdetére hat áprilisi bajnoki mérkőzésen lesznek túl, ezért fontos lesz, hogy a közös munka során a frissítésre is nagy hangsúlyt helyezzünk.

Az elitkörös mérkőzések megmutatták, hogy jó versenyző típusok alkotják a válogatottat, a továbbjutásról döntő tétmeccseken hozni tudták azt a teljesítményt, amire szükség volt a sikeres szerepléshez.

Bízom benne, hogy az Eb-mérkőzéseken is mindenki a legjobb formáját hozza, de az is biztos, hogy minden eddiginél nehezebb dolguk lesz majd, hogy elérjék a kitűzött célt, a csoportkörből való továbbjutást – nyilatkozta Preisinger Sándor szövetségi edző az mlsz.hu-nak.

A magyar U17-es válogatott kerete

Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia). Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (DVTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Mönchengladbach)

Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)


Az U17-es Európa-bajnokság menetrendje

Május 4., szombat, 20.00: Magyarország – Portugália

Május 7., kedd, 13.00: Izland – Magyarország

Május 10., péntek, 18.00: Oroszország – Magyarország