Csehország-Magyarország 5-1

U18-as válogatottunk májusban az ötödik helyen végzett az írországi U17-es Európa-bajnokságon, ezzel kiharcolta a jogot az őszi U17-es világbajnoki szereplésre.

A két nagy torna között öt felkészülési meccs szerepel a csapat programjában, ebből az első hármat a csehországi Vacláv Jezek-emléktornán játssza le együttesünk. A viadal első játéknapján a házigazda csehek voltak a mieink ellenfelei a Teplice közelében található Roudnice nd Labemben. A felkészülés ezen szakaszában a szakmai stáb nemcsak az alapemberek aktuális fizikai állapotáról kap képet, hanem kipróbál néhány olyan labdarúgót is, akik a vb-részvétel kiharcolásában nem kaptak szerepet, de klubjukban nyújtott teljesítményükkel kiharcolták maguknak az esélyt, hogy Preisinger Sándor szövetségi edző számításba vegye őket a világbajnokságra utazó keret összeállításánál.

A magyar kezdőcsapatban végül öt olyan játékos kapott lehetőséget, akik nem voltak tagjai az írországi Eb-keretnek: Iyinbor Patrick, Hosszú Zétény, Kovács Dominik, Farkas Balázs és Hajdú Roland, míg az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszának kezdőcsapataiból egyedül Major Sámuel volt a pályán a meccs elejétől kezdve.

A találkozó előtt jelentősebb mennyiségű eső esett Roudnice nad Labemben, így felázott talajú pályán kezdődött az összecsapás. Az első gólra egy teljes percet sem kellett várni, az első cseh támadást követő szöglet után röviden szabadítottunk fel, Tomás Hájek pedig kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0). A magyar válogatott első találata sem váratott sokat magára, a 8. percben a Molnár Rajmund ellen elkövetett szabálytalanság után Szalay Szabolcs állt a labda mögé a jobbösszekötő helyén, lövése után a labda megpattant a sorfalon és a kapu jobb oldalában kötött ki (1-1). A folytatásban a csehek támadtak többet, néhány ígéretes lehetőségük is volt, de a következő félóra legnagyobb helyzetét mi hagytuk ki, Hajdú lövése után a labda a jobb kapufa tövéről pattant ki. A félidő hajrájában egy védelmi bizonytalanság meghozta a második cseh gólt, Filip Silhart lőtt a kapunk bal alsó sarkába, beállítva a 2-1-es félidei eredményt – tudósított az mlsz.hu.

Nem bírtuk el a kulcsemberek hiányát a csehek ellen – Fotó: www.mlsz.hu

A második játékrészben sem tudtunk váltani, továbbra is sok párharcot vesztettünk, és az is látszott, hogy ilyen összetételben sosem játszott a csapat: védekezésben sok hibát vétettünk és a csehek pontrúgásaival is meggyűlt a bajunk (három gólt szögletből kaptunk, kettőt pedig bedobás után), így a házigazdák teljesen megérdemelten növelték előnyüket – Václav Sejk, Filip Silhart és Adam Toula is bevette a kapunkat, kialakítva az 5-1-es végeredményt.

Fizikálisan nem tudtuk felvenni a versenyt a csehekkel, a párharcok kilencven százalékát az ellenfél játékosai nyerték meg, ez törvényszerűen vereséghez vezet a futballban. Egy ilyen vereségből tanulni kell, és nagyon sokat tanultam is belőle. A megszerzett tapasztalatok alapján folytatjuk a vb-felkészülést – mondta a lefújás után Preisinger Sándor szövetségi edző.

A magyar válogatott szerdán 17.00 órakor a lettek ellen folytatja szereplését a tornán.

Magyarország: Megyeri Gábor – Orosz Donát, Dávid Zoltán (Szabó Alex, 66.), Iyinbor Patrick, Hosszú Zétény – Kovács Dominik, Major Sámuel, Molnár Rajmund (László Dávid, 66.) – Szalay Szabolcs (Buna Gábor, 66.), Farkas Balázs (Németh András, 66.), Hajdú Roland.