U17-es válogatottunk csoportunk favoritja, a portugál együttes ellen kezdte meg szereplését az írországi Európa-bajnokságon. Preisinger Sándor szövetségi edző a legutóbbi, belgák ellni elitkörös mérkőzéshez képest változtatott a hadrenden, valamint a kezdőbe jelölte mindkét olyan kerettagot (Ominger Gergőt és Bekker Rolandot), aki a legutóbbi tétmeccseken nem volt a csapatban, s csak az elitkör után tért vissza a válogatottba – írja az mlsz.hu.

A portugálokkal tavaly szeptemberben, Lengyelországban játszott felkészülési mérkőzést a magyar csapat, akkor 0-0 lett a végeredmény, úgy, hogy mindkét csapatnak sok helyzete volt a győztes gólhoz.

Ezúttal a portugálok kezdték jobban a meccset, a magyar válogatott kissé megilletődötten futballozott, nagyon sok volt a pontatlanság a játékában. A legnagyobb portugál lehetőségek a mieink labdavesztéseiből alakultak ki, többször is hibáztunk a kapunk közvetlen előterében, amiből ellenfelünk azonnal helyzetbe került.

Bő húsz perc után rendeztük a sorokat, és noha továbbra is a portugálok irányítottak, jóval labdabiztosabbá váltunk a saját térfelünkön, és a védekezésünk is feljavult. A portugál térfélen azonban hiányoztak azok a megoldások, amelyek közvetlen gólveszélyt jelenthettek volna az ellenfél kapujára, Kata Mihály és Zuigeber Ákos egy-egy lövését követően kellett figyelnie a portugál kapusnak – előbbi szögletre vágódott, utóbbi a keresztléc fölött hagyta el a pályát.

A fordulás után jóval bátrabban játszott a magyar válogatott, több veszélyes kontrát is vezettünk, miközben a védekezésünk is stabil maradt, a portugálok kevesebb lehetőséget tudtak kidolgozni, mint az első félidőben. Mindkét szakvezető cserékkel frissítette csapatát, nálunk Kosznovszky Márk és László Dávid állt be. A 73. percben egy bal oldali szöglet után Balogh csúsztatta meg a labdát, Zuigeber közvetlen közelről lőhetett volna, de nem tudott ráfordulni a kapura.

A 80. percben megszereztük a vezetést! Egy szépen felépített ellentámadás végén Kosznoszky kapott remek labdát Zuigebertől, majd a balösszekötő helyéről, 13 méterről ballal laposan a kapuba lőtt (1-0)!

A hátralévő időben a portugálok megpróbálták nyomás alatt tartani a kapunkat, de a védelmünk nagyszerűen állta a sarat, és az ötperces hosszabbítás végéig megtartotta előnyét, és hatalmas bravúrt végrehajtva megnyerte a mérkőzést!

A csoport másik meccsén Izland 3-2-re legyőzte az oroszokat. A mienk kedden, magyar idő szerint 12.00 órakor Izlanddal mérkőznek meg.

Magyarország – Portugália 1-0

Gólszerző: Kosznoszky (80.)