A Franciaországot ért terrortámadások következtében a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon (Eb) különleges biztonsági intézkedések lesznek érvényben. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az Európa-bajnokság ideje alatt folyamatos kapcsolatot tart a helyi partnerszervezetekkel annak érdekében, hogy naprakész és hiteles információkkal rendelkezzen a sporteseménnyel kapcsolatos biztonsági kockázatokról vagy az egyes rendezvények esetleges terrorfenyegetettségéről.

A Franciaországban zajló mérkőzések és a helyszínekre látogató szurkolók biztonságáért elsődlegesen a helyi hatóságok és az Európa-bajnokság szervezői gondoskodnak. A szurkolóknak ugyanakkor érdemes betartaniuk néhány olyan viselkedési szabályt, amellyel segíthetik a hatóságok munkáját és növelhetik saját biztonságukat.

A Terrorelhárítási Központ az alábbiakra hívja fel azok figyelmét, akik a helyszínen szurkolnak a magyar válogatottnak.

 

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

REGISZTRÁLJON!

Kiutazás előtt regisztráljon a Konzuli Szolgálatnál a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján: https://konzved.mfa.gov.hu/

Az Eb idején a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni és mobil konzuli jelenlétet biztosít segítségnyújtás céljából.

 

TÁJÉKOZÓDJON!

Külföldi tartózkodása során folyamatosan kísérje figyelemmel a Franciaországra, illetve a tartózkodási helye szerinti régióra vonatkozó híreket.

         

VISELKEDJEN BIZTONSÁGTUDATOSAN!

Minden helyszínen tartsa be a biztonsági előírásokat, mindig működjön együtt a helyi biztonságért felelős szervekkel.

Kerülje az olyan nyilvános tömegrendezvényeket (pl.: utcai kivetítők, szurkolói csoportok), ahol nincs biztonsági ellenőrzés! A szurkolói zónák kiemelten biztosított területek.

Amennyiben csoportban utazik lehetőség szerint maradjanak együtt, vagy tájékoztassa társait tartózkodási helyéről és a kapcsolattartás módjáról!

A fontos telefonszámokat és a 112-es nemzetközi segélyhívó számot mentse el gyorshívószámként. Telefonja lehetőleg legyen teljesen feltöltött állapotban indulásakor, és legfontosabb telefonszámokat tartsa magánál papíron is.

A rendőri és biztonsági intézkedéseknek minden esetben, fenntartások nélkül vesse alá magát.

 

AJÁNLÁSOK TÁMADÁS ESETÉRE

Ha gyanús tárgyat, csomagot, vagy gépjárművet észlel, illetve ha környezetében gyanúsan viselkedő személyre lesz figyelmes, ne próbáljon meg önállóan cselekedni, távolodjon el, értesítse a biztonsági szolgálatot, vagy hívja a segélyhívó számot.

Haladéktalanul meneküljön a veszélyhelyzeti szituációkból, ne mozogjon a tömeggel szemben, próbáljon minél messzebb jutni a támadás helyszínétől, és kerülje el a későbbi csoportosulásokat!

Amennyiben nem tud elmenekülni, akkor próbáljon fedezéket találni magának, vagy rejtőzzön el. Zárja be a helyiség ajtaját, torlaszolja el, vagy ékelje ki! Kapcsolja le a világítást, némítsa le mobil telefonkészülékét, és amennyiben a helyiségnek ablaka van, azt takarja be, amennyire csak tudja!

Amennyiben kijutott a veszélyzónából és látja a rendőri egységeket, felemelt kézzel (a kéz mindvégig legyen jól látható) menjen feléjük, és pontosan tegye azt, amit a rendőrök meghatároznak. Kerülje a hirtelen mozdulatokat, ne nyúljon a ruházata alá, táskájába!

Objektum kiürítése (pl. bombariadó) esetén, ne csoportosuljanak a bejáratnál és annak közvetlen környezetében, távolodjon el onnan minél messzebbre.

Lehetőség szerint segítse a veszélyhelyzet felszámolásában érintett hatóságok munkáját információival.