Mint emlékezetes, Sergio Ramos kihagyott 11-ese is hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol válogatott végül 2-1-re elveszítse a horvátok elleni rangadót az Eb D-csoportjának utolsó játéknapján, ezzel átadva a négyes első helyét a délszlávoknak.

{div}{module Video_ramostizi}{/div}

Azonban nem csak Ramos rosszul kivitelezett kísérlete miatt maradt emlékezetes a jelenet, sőt.

Sok olyan vélemény is született azóta például, hogy nem is szabályos körülmények között került sor a 11-es elvégzésére.

Mivel a szabályok szerint a kapuson és a rúgó játékoson kívül senki nem tartózkodhat a tizenhatoson belül egy 11-esnél (viszont jól látható módon többen is bemozdultak idő előtt), illetve a kapus a rúgás pillanatáig nem hagyhatja el a gólvonalat (Danijel Subasic jócskán kimozdulva hárított), ebben az esetben a kritizálók szerint újra kellett volna rúgatni a büntetőt (a másik oldal szerint viszont nem is járt volna 11-es David Silva esése miatt…)

Ugyancsak érdekes részlet volt, ahogyan a játékosok kommunikáltak a büntető elvégzése előtt.

A horvát csapatkapitány, Darijo Srna a kispaddal beszélgetett és állítólag Ramos madridi csapattársa, a kispadon helyet foglaló Luka Modric súgott neki arról, hogyan lőheti a bekk a 11-est. A büntető előtt aztán még Sergio Busquets is odament Ramoshoz, és minden bizonnyal elmondta neki, hogy Modrictól már megérkezett az infó a horvát kapushoz.

Hogy ez zavarta-e meg a spanyolok csillagát, nem tudni, mindenesetre a 11-es kimaradt és végül a horvátok győztek, ezzel pedig csoportelsőként végeztek.