215 klubból és 42 bajnokságból érkezik majd az Eb-re a 24 válogatott összesen 552 futballistája, a negyvenkét érintett pontvadászatból öt másodosztályú, egy pedig harmadosztályú versengés – derül ki a lengyel ekstrastats.pl statisztikájából.

A bajnokságok közül kiemelkedik majd az angol Premier League, amely összesen 103 futballistát ad a kontinenstornára, ez az összes játékos 18,7 százalékát jelenti. Egyébként is kimagasló az angol pontvadászatok dominanciája, hiszen a Championship is a TOP 10-ben van (31 játékossal), sőt, a harmadik vonal, a League One is képviselti magát, összesen az Eb-résztvevők 25 százaléka(!) érkezik szigetországi klubcsapatból.

A magyar NB I is előkelőnek mondható (13.) helyen áll ebben az összevetésben, összesen 13 játékost adva az Európa-bajnokságra. Tizenketten képviselik majd az OTP Bank Ligát a magyar válogatottal, de a szlovák Stanisláv Sesták személyében egy légiós is ott lesz Franciaországban. A hazai pontvadászat ezzel olyan bajnokságokat előz meg, mint a svéd, a horvát, a portugál vagy a román. Előttünk picivel áll a lengyel és a cseh liga.

A PL mögött a Bundesliga és a Serie A következik a dobogón, és érdekesség, hogy a török bajnokság a 4., az orosz pedig a 6., kettejük közé ékelődik be a spanyol elitliga, a francia Ligue 1-t viszont a már említett Championship is megelőzi.