Mint ismeretes, Portugália Éder hosszabbításban szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a házigazda franciákat a vasárnapi Eb-döntőben, így története első nagy trófeáját zsebelhette be az ibériai ország nemzeti csapata. A találkozót követően így értékeltek a főszereplők.

Fernando Santos:

– Tudtam, hogy ha Éder beáll, majd megtartja a labdákat és gondot fog okozni a franciáknak. Beállt és biztos volt benne, hogy be fog találni, meg is tette. Megérdemel minden dicséretet, a rút kiskacsából gyönyörű hattyú lett. Cristiano bármikor be tud találni a kapuba, egyedül is képes megoldani a helyzeteket. De mindig is azt mondtam, hogy mi egy csapat vagyunk, csapatként is győztünk. Hogy szeretném.e, hogy szebben játsszunk? Persze, de ha választanom kell, hogy szép játékkal otthon maradjunk, vagy a csúnyával most itt legyünk…inkább maradjunk csúnyák!

Cristiano Ronaldo:

– Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy legyőztük Franciaországot. Ez a karrierem egyik legboldogabb pillanata, mindig is szerettem volna trófeát nyerni és történelmet írni a válogatottal. Most sikerült, hála Istennek, minden jól alakult a számunkra. Ez egy különleges és felejthetetlen siker a számomra és egész Portugália számára. Szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak, az edzőnknek, a portugál embereknek, akik végig mellettünk álltak és biztattak. Sajnos nekem pechesen alakult a találkozó, már az első percekben megsérültem, de végig hittem a társaimban, akikben megvolt a tudás és a képesség, a kapitányunk pedig győztes taktikát választott. Erre vágytam 2004 óta, köszönöm Istennek, hogy adott még egy esélyt.

Éder:

– Hihetetlen pillanat volt, nagyon keményen megdolgoztunk érte. Óriási erőket mozgósítottunk, fantasztikus volt a csapatunk, szerintem megérdemeljük az Eb-címet, nagyon régen vártunk már rá. Tudtam, hogy eljön majd az én pillanatom is, azóta tudom, hogy Fernando Santos behívott a keretbe. Cristiano odajött hozzám, mielőtt beálltam és megmondta, hogy én fogom lőni a győztes gólt. A portugál emberek rászolgáltak a sikerre, szinte a lehetetlent vittük végbe.

Cedric Soares:

– Nagyon kemény pillanatokat éltünk át a szünetben, emlékszem mindenki sokkolva ült az öltözőben. Aztán Ronaldo fantasztikus beszédet tartott, önbizalmat adott nekünk, azt mondta: “figyeljetek, biztos, hogy nyerni fogunk, ha összefogunk és harcolunk a győzelemért. Hihetetlen pillanatok voltak, fantasztikus volt a csapat hozzáállása. Egy emberként harcoltunk a pályán. Ronaldónak a kispadnál is voltak minden csapattársnak megjegyzései, onnan is irányított minket.

Didier Deschamps:

– Természetesen nagyon csalódottak vagyunk, szörnyű érzés így elveszíteni egy döntőt. De el kell fogadnunk és gratulálnunk kell Portugáliának. Megvoltak a helyzeteink, a rendes játékidő végén Gignac a kapufát is eltalálta. Nem voltunk elég pontosak a kapu előtt, sokkal higgadtabbnak kellett volna maradnunk. De a vereség ellenére nem tudok semmit felróni a játékosaimnak, mindent megtettek a győzelemért, nagyon pici hiányzott a sikerhez, ez az apróság hiányzott ma belőlünk. Rettenetes az érzés, de valahogy meg kell emésztenünk mindannyiunknak.

Dimitri Payet:

– Csak egy szerelési kísérlet volt, ennyi. A labdát próbáltam megszerezni, és ha meg is sérült emiatt, az biztosan nem szándékos volt. Ez nem is lehet kérdés. Nem az én műfajom a rosszfiúság a pályán. Csalódottak vagyunk, nálunk volt a labda, nekünk voltak a nagyobb helyzeteink, de nem jött a gól, ami feloldotta volna a patthelyzetet. Nekik kevesebb lehetőségük volt, de egyet ki tudtak használni. Ez döntött. Ha betaláltunk volna, rákényszeríthettük volna Portugáliát, hogy kitámadjon, így lehetőségünk lett volna kontrázni. Így kikapni a végén szörnyű érzés.

 

Paul Pogba közben különösen nehezen viselte a vereséget, a beszámolók és a fotók tanúsága szerint a Juventus középpályása Matuidinek és Sissokónak is nekiesett, amiért nem tudták megfogni a gólt szerző Édert, végül – miközben a portugálok ünnepeltek – Pogba a kapufát lövő Gignacra mutogatott és kiosztotta a cserecsatárt.