Mint ismeretes, Kalmár Zsolt és Schäfer András is a magyar válogatottnál szedett össze súlyos sérülést a márciusi vb-selejtezők során, így mindketten úgy térhetnek vissza klubjukhoz, a dunaszerdahelyi DAC-hoz, hogy hosszabb ideig nem állhatnak majd csapatuk rendelkezésére.

Emiatt természetesen komoly az aggodalom a szlovák élvonal 2. helyezettjénél, hiszen Bernd Storck vezetőedző két kulcsjátékosára nem számíthat majd a hosszú tavaszi hajrá egy részében, de még az sem kizárt Kalmár esetében, hogy akár az egész idényben.

Nyilván felmerül ebben az esetben, hogy hogyan lehet kompenzálni a klubot amiatt, hogy két alapembere is akkor sérült meg, amikor a válogatottnál szerepeltek. Úgy tudjuk, a DAC-nál tisztában voltak és vannak azzal, hogy ezt a kockázatot és balszerencsés következményt nekik kell felvállalniuk és elviselniük, és hogy például az MLSZ nem köteles és nem is fog emiatt kártérítést fizetni a klubnak.

Vb-selejtezők esetén a FIFA lehet az, amely némi kompenzációt nyújthat ilyen esetekben a kluboknak, ami most sem kizárt, sőt, de még nem lehet egyértelműen tudni, mekkora összeget fizethet a világszövetség a DAC-nak Kalmár és Schäfer sérülése miatt.

A FIFA a CPP (Club Protection Programme), azaz a klubok érdekeit védeni hivatott program alapján állja a válogatott meccseken és edzéseken összeszedett sérülések és következményeik miatt kieső időszak fizetését egy-egy játékos esetében. Maximum 7,5 millió euró összegig, illetve legfeljebb napi 20.548 euróval járulnak hozzá az érintett futballista bérezéséhez, így csökkentve a klubok terheit – Kalmár és Schäfer esetében nyilván ennek az összegnek csak egy töredékéről van szó.

Magyarországon kitört az evolúció, 15 perc terror Andorrában – lapszemle