– Itthon egy picit még mindig a periférián vagyunk, a nemzetközi megítélése azonban sokkal jobb a szakmánknak – kezdte Lajtaváry Buda a csakfoci.hu-nak, aki elmondta, mi a feladata a csapat mellett. – A játékosok fizikai állapotának optimális szinten való tartása, a prevenció, vagyis megelőzni a sérüléseket, megfelelő állapotba hozni a játékosok izomzatát az edzésekre és a mérkőzésekre. Ha már megtörtént a baj, akkor az akut sérülés ellátása, a rehabilitáció levezénylése. Fontos, hogy rendszeres kapcsolatban legyek a csapatorvossal és a vezetőedzővel.

Mikor dolgozik jól egy fizioterapeuta?

– Mivel összetett a feladatunk, ezért, ezt nehéz pontosan meghatározni, de ha egy csapatnál kevés a non-kontakt izomsérülés, akkor az azt jelenti, hogy az edző jól adagolja az edzéseket, rendben van a prevenció és a rehabilitáció, vagyis az egészségügyi stáb megfelelően látja el a feladatát.

Fotók: Bakai Gusztáv

A Honvéd mennyire tartozik egészségügyi szempontból a jól felszerelt klubok közé?

– Jól el vagyunk látva egészségügyi eszközökkel, köszönhetően az Endo Plus Service Kft-nek. Ez hatalmas segítség számunkra, hiszen sokkal hatékonyabb munkát lehet végezni, ha a háttér ennyire profi.

Mindenféle nagyképűség nélkül mondhatom, hogy nálunk jó kezekben vannak a játékosok, az átlagnál kevesebb az izomsérülés, az eszközök segítségével pedig a felépülést is meg tudjuk gyorsítani.

Mennyire fontos, hogy egy masszőrnek vagy fizioterapeutának legyen futballista múltja?

– Nem elvárás, de mindenképp előny. Én például a labdarúgó pályafutásom utolsó három évében Zsámbékon futballoztam az NB III-ban, mellette pedig a csapat masszőre is voltam.  Mindig is ebben a közegben éreztem jól magam. Ez fontos, mivel nekem 25 különböző játékossal kell megtalálnom a közös hangot, hiszen akkor tudunk eredményesen együtt dolgozni, ha megbízunk egymásban és őszinték vagyunk a másikkal.

A ti hivatásotokban mi jelenthet előrelépést?

– Ahogy a játékosok esetében, úgy nálunk is a válogatott.

Neked van rá esélyed?

– Marco Rossi szövetségi kapitánnyal remek a viszonyom, de egyelőre még nem említette, hogy számolna velem….