Ha a probléma mérete jelentős, akkor a helyzet kicsit bonyolultabb, de még ilyen esetekben is van lehetőség a javításra.

Javítással megoldhatatlan óriási problémák szerencsére csak ritkábban fordulnak elő, hiszen hosszú út vezet oda, ha figyelmesek vagyunk, akkor az apró jelekből észre lehet venni, hogy valami nincs rendben. A rendszeres karbantartás pedig még az előtt segít kiszűrni a problémákat, hogy azok nagyra nőnének és elkezdenék hátráltatni a működést, ráadásul az időben felfedezett károk javítása is sokkal olcsóbb.

Mikor ajánlott elgondolkodni a munkahenger felújításán?

Vannak bizonyos esetek, amikor mindenféleképpen meg kell próbálni a csere előtt a munkahenger felújítását. Ilyen például az az eset, amikor kimondottan nagy méretű pneumatikus munkahengerekről van szó. Ezenkívül ajánlott még a felújítás hidraulikus hengereknél, dugattyúrúd nélküli lineáris munkahengereknél, speciális munkahengereknél, régi, már a gyártó által sem gyártott munkahengereknél.

 Felújítást befolyásoló tényezők

Azt lehet mondani, hogy az esetek többségében a költségek szempontjából jobban megéri a pneumatikus vagy hidraulikus hengereket felújítani, mintsem kicserélni. Természetesen ez egy általánosítás, hiszen sok minden befolyásolhatja a helyzetet. Nem mindegy például, hogy milyen méretű a henger, ahogy az sem, hogy gyártóvédett speciális munkahengerről van-e szó vagy sem.

Ezeken kívül az is befolyásolhatja a helyzetet, hogy a henger dugattyúrudas vagy dugattyúrúd nélküli, illetve nagyon fontos még az is, hogy van-e még elérhető alkatrész és henger, ugyanis ha a gyártó már nem gyártja, akkor nagyon nehéz, szinte lehetetlen beszerezni ezeket.

Dugattyúrúd nélküli és gyártóvédett munkahengerek

Ha olyan pneumatikus munkahengerről van szó, amelyik dugattyúrúd nélküli, akkor az esetek 90%-ában jobban megéri a felújítás, mint egy új henger vásárlása. Abban az esetben pedig, amikor a henger még gyártóvédett is, akkor 100%-ig biztos, hogy kedvezőbb a felújítás, mint egy új henger beszerzése.

Amennyiben Önnél is karbantartásra vagy felújításra szorul néhány munkahenger, akkor érdemes megnéznie a Monojet pneumatikus termékeit.

Egyedi tervezésre is van lehetőség

A felújítás természetesen nem csak gyári készlettel történhet. Lehetőség van különböző alkatrészek, mint például a tömítéskészlet egyedi legyártására is. Ezért ha gyári készlettel megoldhatatlan probléma jelentkezik, akkor sincs minden veszve, hiszen lehet alkalmazkodni az egyedi igényekhez.