Akár most jársz iskolába, akár korábban jártál, a történelmi alapismeretek megszerzése és szinten tartása mindenképpen hasznos dolog, hozzátartozik az alapműveltséghez. Ha nehezen tanulsz, vagy ha csak szimplán szeretnél szórakozva tanulni, akkor biztosan érdekelni fog egy, a szokásostól kissé eltérő, érdekes tanulási módszer. Erről lesz szó most!

Online kvízekkel is tanulhatsz

Könyvek fölött görnyedni nem mindenki számára egyszerű dolog. Sok embernek már arra is nehéz rávennie magát, hogy egyáltalán nekiálljon tanulni. Ehhez komoly elszántság kell, főleg, hogy ha kevésbé izgalmas az adott tantárgy valaki számára.

Ha játékosan tanulhat az ember, akkor persze már jobb egy kicsit a helyzet. A Keresztlabda weboldalán rengeteg olyan tudáspróba található, amelyik segít, hogy új dolgokat tanulj meg vagy felfrissítsd a korábban elsajátítottakat. A felső menüsávban kiemelt kategóriát kapott a földrajz, a matek és a történelem, itt tematizálva találod a különféle kvízeket. Felidézheted, hogy mit tanultál az ókori Rómáról, megpróbálhatod előszedni elméd legmélyebb bugyraiból a különféle évszámokat, de a főbb történelmi fogalmak kapcsán is találsz kérdéssort.

Az egyes kvízeket címkékkel is ellátták. A kapcsolódó témakörök szerepelnek ezeken a kis címkéken, melyekre kattintva további hasonló kvízeket találhatsz.

A kvízek játékmenete

Minden kvíz rendelkezik egy lényegre törő címmel, amelyből könnyen rájöhetsz, milyen jellegű kérdésekkel találkozhatsz az adott játék során. Ha megnyitsz egy kvízt, akkor találni fogsz egy leírást is, ahol kicsit bővebben kifejtik, hogy miről is lesz szó. Ha mindezek alapján érdekesnek találod a feladványsort, akkor kezdődhet a játék!

Minden esetben több válaszlehetőség közül lesz lehetőséged megtippelni, hogy melyik a helyes válasz az adott kérdésre. Rögtön látni fogod, hogy jól válaszoltál-e, amint kijelölsz egy válaszopciót. Amennyiben nem, akkor a rendszer zölddel kijelölve megmutatja, melyik lett volna a helyes megfejtés. Érdemes elolvasnod mindig ezt, hiszen így rögzülhet benned az adott kérdésre a jó válasz.

Egy játék során nem csak egy, hanem általában tíz kérdésre kell válaszolnod. Ha nem hibátlanul töltötted ki, akkor újból próbálkozhatsz. Ha tanulni szeretnél, érdemes is, minélt többször lát valamit az ember, annál könnyebben képes memorizálni azt.

Kvízek más témakörökben

Persze nem csak tanulási szándékkal játszhatsz kvízekkel. Vannak más témájú, kevésbé lexikális tudásra építő feladványok is a sport, a filmek, a zene vagy éppen a gasztronómia világából.