Ugye te is hasonlókat válaszolnál? Pedig érdemes ebben a témában kicsit jobban elmélyülve, a lehető legalaposabb válaszokat felkutatni, mert ez a látszólag egyszerű szó, a motiváció, a boldog élet kulcsa.

A videopszichologus.hu szakemberei segítséget nyújtanak abban, hogy feltérképezd, téged mi motivál. Hisz ha nem tudod, mit keresel, hogyan is tudnád megtalálni?

Miért fontos ez?

Minden cselekedetünket és viselkedésünket egy motiváció váltja ki. Valamit teszünk, hogy célunkat elérve kielégítsük egy-egy szükségletünk. Éhesek vagyunk, eszünk, fáj a fejünk, fájdalomcsillapítót veszünk be. Külföldre szeretnénk menni dolgozni, idegen nyelvet tanulunk.

Ez elég egyszerűen hangzik, viszont a gyakorlatban, ha nem ismerjük magunkat, akkor elég nagy galibát tud okozni. Miért is?

Mert mindenki szeretné megvalósítani önmagát, szeretne a munkájában kompetens lenni, és megélni az alkotás örömét, mert mindenki általános jóllétre és autonomiára vágyik.

Csak sokan hajlamosak kihagyni lépcsőket, és egyszerre akarunk mindent, holott nem ez a járható út. Amíg egyes szinteket nem érünk el, nem mehetünk a következőre.

Jó tudni a saját motivációnkat

Ahhoz, hogy jól legyünk és elérjük céljainkat, nem árt ismerni a szakirodalom vonatkozó részeit.

Érdemes tudnunk, hogy valamit külső vagy belső hatásra csinálunk. Igazán azok a cselekvések és viselkedések a legőszintébbek és a leginkább a sajátunk, ami belülről fakad. Nem árt tehát időnként megkérdezni magunkat, hogy valamit azért tettünk-e meg, mert külső erők kényszerítettek minket, vagy mert magunk szerettünk volna így cselekedni.

Ha úgy érzed, zavar van a rendszerben, és sokszor magadat sem érted, nemhogy a motivációdat, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha segítséget kérsz a videopszichologus.hu szakembereitől

Flow, piramis és társai

Nem varázsigéket mormolunk, hanem a boldog élet fontos szavait emeltük ki.

Ha szépen sorban haladva újra és újra kielégíted a szükséges igényeket, és tudatában vagy a fontossági sorrendnek, akkor a szükségletpiramisod (a fizikai szükségletektől kezdve, a társas igényeken át egészen az önmegvalósítás csúcsáig), egyre szebben fog felépülni, és egyre közelebb kerülsz ahhoz, hogy a munkád és/vagy a hobbid során a flow élmény, az alkotás öröme közben önbizalommal telve megvalósítsd önmagad! 

Nem hangzik rosszul, ugye? Ha tudatosan éled az életed, könnyebben hozod belőle ki a maximumot! Élj és cselekedj tudatosan te is!