Így indult a Dell története

A szlogenjük így hangzik: Get more out of now! Ez lefordítva annyit tesz: hozz ki többet a jelenből. És mára ez sikerült is a cégnek, ugyanis egy tőzsdei vállalattá, egy igazi világcéggé nőtte ki magát.

Egy szimpla kft-ként indultak még 1984-ben. Az alapítók Michael Dell és Kevin Rollins voltak. Texasból, egy kollégiumi szobából kezdték, nem kisebb céllal, mint hogy könnyebbé tegyék az emberek életét a technológia, a számítógépek segítségével. Kezdetben IBM szabványnak megfelelő számítógépeket szereltek össze, még PC’s Limited néven. Hogy mennyire elszántak voltak, azt jól mutatja, hogy mindössze 1 év alatt már saját PC designnal álltak elő, amiben egyébként egy 8 MHz-es Intel 8088-as processzor dolgozott.

Kényelem és egyéni igények

Dellék az egyetem mellett belevágtak a bizniszbe, de az első éves 6 millió dolláros bevétel véget is vetett egyetemi tanulmányainak. Talán ez érthető, nem? Akkor a vevők maximális kiszolgálása volt a fő fókusz, mely egyedi igények teljesítését is jelentette. Voltak olcsóbb és drágább, komplexebb megoldásaik vevőik számára. Kényelmes, népszerű és megfizethető volt a szolgáltatásuk.

Így lett a PC’s Limitedből Dell Computer Corporation

4 év telt el az indulás óta, amikor 1988-ban névváltás történt: Dell Computer Corporation néven folytatták. Mivel időközben rohamosan terjedtek a PC-k, így új irányba is nyitottak, ami a karbantartás és javítás volt. Még 1988-ban tőzsdére is ment a cég, melyet a mai napig is jegyeznek a tőzsdén New Yorkban. Mindez bebizonyította, hogy Michael Dell nem csak a számítógépekhez ért, de jó kereskedelmi érzékkel is rendelkezik.

A következő évben, azaz 1989-ben már piacra is dobták az első laptopjukat. Tekintve, hogy az első ilyen típusú számítógép mindössze 6 évvel korábban indult el, ez gyors fejlesztést jelentett. Az egyedi tervezés pedig nagyon bejött a célpiacnak, az emberek zabálták a márka eszközeit. És ez a mai napig sem változott. Ma is sokan keresik az új, sőt nagyon sokan a használt Dell laptopokat is, melyek kiváló, költséghatékony alternatívái az új gépeknek.

Irány a világsiker!

Bár voltak próbálkozások a viszonteladók, szervizek, raktárak felé történő értékesítésre, ez az üzleti modell nem vált be. Ezért visszatértek a végfelhasználók felé történő értékesítéshez. Ennek meg is lett a gyümölcse.

1992-ben a Fortune Magazinban már a top 500 vállalat közé sorolták őket a világon. Sőt, 7 évvel később, 1999-ben a Compaq bekebelezésével az USA legnagyobb számítógépes kereskedőjévé léptek elő. Innen pedig már gyakorlatilag egyenes út vezetett a még nagyobb sikerek felé. 2003 óta Dell Incorporated néven élvezik a világsikert.