Az elfoglalt vendégek minden eddiginél gyorsabban élik az életüket, így olyan csomagolásra van szükség, amely praktikus lehet útközben is. Ehhez pedig akár tetszik, akár nem, a műanyag és a habtermékek a legideálisabbak. 

Azonban időközben nem csupán az életmódunk, hanem a felfogásunk is nagyban megváltozott – sokkal környezettudatosabbak lettünk. Ennek velejárója, hogy napi szinten találkozhatunk az interneten olyan élelmiszer-csomagolást érintő információkkal, amelyek egy része elavult, pontatlan vagy mindkettő. 

A habpoharakat és -edényeket lehetetlen újrahasznosítani

Amennyiben mi is így vélekedünk, akkor jobb, ha ezt elfelejtjük. Ugyanis a habpoharak és a -edények valójában újrahasznosíthatók – csak korlátozott helyen lehet ezt megtenni.

Az újrahasznosító létesítmények és a műanyag végpiacok országszerte azon dolgoznak, hogy bővítsék a lehetőségeket ezen cikkek feldolgozására, hogy utána olyan hasznos tárgyakká alakítsák, mint például a szalagtekercs vagy akasztó, sőt olyan nyersanyagokká is, amelyekből új habtermékek készíthetők.

Amennyiben eddig ez tartott vissza minket, akkor érdemes körbenézni a Hunpohár Webáruház habtermékei között, ahol igazán széles választékban megtalálhatóak. 

A műanyag csomagolás nem a legjobb megoldás

Egy termék a környezetre gyakorolt nettó hatásának vagy az emberiség számára biztosított hasznának meghatározása esetében több tényezőt is figyelembe kell venni. Egy szóval nem olyan fekete-fehér a történet, mint gondolnánk. 

Tartós vagy eldobható termékről van szó? Jobban védi az élelmiszereket, mint más alternatívák? Kényelmesebb? Biztonságosabb? Mennyi energiát fogyaszt az előállítás, szállítás, tárolás és az újrahasznosítás? Használható-e energiaforrásként az élettartama végén? Megmentett más természeti erőforrásokat (például fákat)? 

Minden műanyag edényt egyszeri használatra terveztek

Ez a mondat sem igaz, mivel a polipropilén tárolóedények mosogatógépben moshatók, és a fogyasztók bizonyos esetekben akár 6 hónapig is újra felhasználhatják őket.

A papírból készült ételtartókban nem lehet meleg ételt tárolni

A papírból készült ételtartókban meleg és hideg ételek is tárolhatók közel 2 óráig anélkül, hogy beáznának. Ezért fagylaltok tárolására vagy tálalására, valamint forró curryk és egyéb meleg ételek kiszállítására és elvitelre is használják. 

Az egyszer használatos edények betiltása segít csökkenteni a szemét mennyiségét

A tilalmak nem csökkentik a szemét mennyiségét, csupán az összetételét változtatják meg. 2008-ban San Franciscóban megvizsgálták, hogy milyen típusú szemetet találtak az utcán a habtermékek betiltásának bevezetése előtt és után. A városban hozzávetőleg 30%-kal kevesebb eldobott habpoharat találtak, de 30%-kal nőtt az eldobott papírpoharak száma.

Nézz körül a webáruház kínálatában, amennyiben habtermék beszerzése a célod.