A védőoltások fontossága

Már kölyökkorban jelentős szerepe van a védőoltásoknak és a rendszeres állatorvosi konzultációnak. A kutya életkorától és életmódjától függően különböző oltásokra van szüksége, melyek beütemezése az állatorvossal történik. Ezenkívül a chip beültetése is kötelező számára. Egy másik fontos dolog a rendszeres féreghajtás és a bolhák, szúnyogok, kullancsok elleni megelőző teendők.

A szakembernél történő látogatás során feltehetjük egyéb kérdéseinket, tanácsot kérhetünk az étrenddel kapcsolatban is. A védőoltásokat kellő komolysággal és felelősségtudattal kell intézni kedvencünk számára, az egészsége érdekében és a környezete védelméért is! Szerető gazdiként a mi feladatunk, hogy észrevegyük, ha valami szokatlan tünet, rendellenesség jelenik meg kedvencünknél, és mielőbb forduljunk orvoshoz vele!

Kutyaápolási rutinfeladatok

Az állatorvosi vizsgálatokon és oltásokon túl, a kutyus higiéniai ápolására is oda kell figyelnünk. Ide tartozik a szájápolás, a fogak védelme és rendszeres ellenőrzése. A fogmosás mellett ajánlott beszerezni a Grandopet.hu webáruházában kapható kutya fogtisztító játékokat, hogy valóban minden szempontból támogassuk a fogak egészségét. Az oldalon bőséges a kínálat, különféle kutyatápok, jutalomfalatok és a tartáshoz szükséges kiegészítők is rendelhetők.

A fogápolás mellett havi-kéthavi rendszerességgel karmot kell vágni, hogy megelőzzük a sérüléseket. A vágás gyakoriságát nagyrészt a kutya fajtája, aktivitása határozza meg. A kutyaápolási feladatok közé tartozik a 4-6 hetenkénti fürdetés is, mely során alaposan megtisztítható kedvencünk bőre és szőrzete, egyúttal az élősködőket, sérüléseket is felderíthetjük. Célszerű kutyusoknak való sampont használni, melyek mentesek az allergizáló anyagoktól, és segíthetnek bizonyos bőr- és szőrproblémák megelőzésében.

Az együtt töltött minőségi idő

A kutya egészségének megőrzésében jelentős szerepe van a mozgásnak. Ugyanakkor a testmozgás mellett agyi játékokat is igényel a mentális stimuláció érdekében. A megfelelő állapot fenntartásához a fizikai és a szellemi fittség egyaránt fontos. Naponta időt kell szánni a szabadtéri programokra és a szeretetünk kimutatására. A kutyusnak létfontosságú, hogy érezze a gondoskodásunkat, ezért sosem szabad elmulasztani a közös kirándulásokat, a kanapén történő simogatást és a sok-sok bolondos játékot. Mindezeket biztosítva teljes és boldog életet élhet, és rengeteg szeretettel halmoz el viszonzásul.

A kutyatartás felelősség! A kutyák megérdemlik, hogy végtelen odaadással és gondoskodással óvjuk őket!