Mi is az az ötrétegű cső?

Az ötrétegű cső olyan polietilénből és alumíniumból készülő többrétegű cső, amely igen gyakran használt az épületgépészetben, hiszen rendkívül alaktartó és biztonságos. Elsődleges alkalmazási területe az ivóvízellátás, de manapság a fűtéshez kapcsolódó vízszállító rendszerek csővezetékei is gyakran ebből az anyagból készülnek. Korábban az ezekhez használt csöveket rézből vagy acélból gyártották, amelyek nem csak drágák és nehezen alakíthatók voltak, de a lassú szerelhetőség mellett gyorsan korrodálódtak is.

Miért ilyen jól használhatóak az ötrétegű csövek?

Az ötrétegű csövek használhatóságának titka a felépítésükben rejlik. A cső szilárdságát és nyomásállóságát a középső alumínium réteg biztosítja, amelyet kívülről és belülről is egy hőálló ragasztóréteg kapcsol a műanyaghoz. Az alumínium réteg vastagsága kulcsfontosságú az ilyen csövek használhatósága szempontjából. Amennyiben a fém túl vékony, akkor gyakran nem biztosít kellő szilárdságot és akár meg is törhet, ha viszont túl vastag, akkor a nehéz hajlíthatóság miatt a munka időtartama meghosszabbodik.

Mivel a fűtési rendszerek kiépítése költséges beruházás – amelynek hosszú időn át kell megfelelően működnie -, nagyon fontos a felhasznált csövek tartóssága. A VasMuszakiBolt.hu kínálatában kizárólag minőségi, időtálló termékek találhatók, ráadásul a különböző átmérőjű ötrétegű csövek többféle színű szigeteléssel is kaphatók.

Kiegészítők ötrétegű csövekhez

A különböző vizes rendszerek telepítéséhez nem elegendőek csupán a jó minőségű ötrétegű csövek. Egy hosszabb vezetékrendszer vagy padlófűtés kiépítéséhez nélkülözhetetlenek a kapcsolódó kulcsos és PRESS idomok. Ezek között megtalálhatók az egyszerű toldók, a derékszögű könyökök és a T-alakú idomok is, természetesen a legkülönbözőbb méretekben. De nem szabad megfeledkezni a szerelőlapra vagy falra rögzíthető fali korongokról sem.

Az ötrétegű csövekkel történő munka szerencsére nem túl eszközigényes, de két nélkülözhetetlen eszközt mindenképpen ki kell emelni. A csövek egyenletes ívű, törésmentes hajlítása a megfelelő méretű belső és külső hajlítórugók használatával biztosítható 100%-osan. A másik eszköz az ötrétegű csövek és a kapcsolódó idomok méretének meghatározását segítő kalibráló, amely a pontos és gyors munkához szükséges.