Így érdemes keresni a társasok között

Ahhoz, hogy a legjobb darabokat válasszuk ki a családi társasok közül, elsősorban érdemes kategóriák szerint keresni. Ezt többféleképpen megtehetjük, de talán a legjellemzőbb csoportosítási kategória az életkor, ezért érdemes kezdetben e szerint átnézni a kínálatot. Nem mindegy, hogy kicsi gyerekek vagy idősebb általános iskolások, gimnazisták fognak azzal a társassal játszani. A játéktípus is fontos szempont a választásnál, ezért jó azt is előre eldönteni, hogy a stratégiai, a logikai vagy esetleg a könnyedebb kooperatív vagy egyéb más kategóriájú társasokkal játszanánk szívesebben. 

A téma megválasztása sem mindegy, ezért kereshetünk e szerint is, döntsük el, hogy kaland, fantázia, gazdasági, háború vagy utazási tematikájú társasokat szeretnénk-e inkább kipróbálni.

A keresés során nagy segítséget adhatnak a játékboltok által felállított listák, melyek a díjnyertes játékokat jelenítik meg. A Társasjátékrendelés.hu bolt is külön veszi a magas minőségű, díjat elnyert játékokat, melyeket szintén érdemes megnézni. Ezek a listák többnyire a már kipróbált és sokak által izgalmasnak talált játékokat jelenítik meg, aki tanácstalan abban, hogy melyik játékot érdemes beszereznie, annak ez a lista sokat segíthet.

A jó játékok ismérve

Egy új, addig ismeretlen játék vásárlásakor teljesen elfogadható, hogy bizonytalanok vagyunk. Nem biztos, hogy mindig kapunk ajánlást ismerőseinktől arra vonatkozóan, hogy melyik újonnan megjelent társast érdemes kipróbálni. Ilyenkor érdemes pár dologra különösen odafigyelni, és nem fogunk csalódni a választásunkban.

A családi játékok keresése során tartsuk szem előtt azt, hogy lehetőleg olyat válasszunk, ami széles korosztály számára szól, és a család minden tagja élvezheti. Azoknál a családoknál, ahol kicsik vannak, fontos, hogy a játéknak olyan menete legyen, amibe a kisgyermekek is képesek becsatlakozni. A nagyobb gyerekek esetében pedig arra kell figyelni, hogy a játék elegendő kihívást tartalmazzon a számukra, és ne legyen túl egyszerű.

Nem érdemes a nagyon bonyolult játékok által felállított kihívásba belemenni, mert annak túlzott összetettsége ronthat a játékélményen. Természetesen az fontos, hogy legyen elegendő kihívás, de maradjon érthető és kivitelezhető keretek között. 

A túl sok döntési szituáció a játékban gyorsan terhessé válhat a játékosok számára, ezért jó, ha figyelünk arra, hogy fordulatos társast válasszunk, hiszen az kevésbé fog unalmassá válni. 

Nem kérdés, hogy a szerencse forgandósága és az újrajátszhatóság rendkívül érdekessé teheti a játékokat, ezért a választás során ezeknek az elemeknek a jelenlétére mindenképpen figyeljünk.