A 2015-ös párizsi klímakonferencia célul tűzte ki, hogy 2028-ra a gépjárműpark 30%-a elektromos legyen. Azonban a benzines és dízelautók elektromosra való lecseréléséhez az is kell, hogy biztosítva legyen mind az utcai, mind az otthoni tölthetőség. Fontos, hogy a különböző cégek, vállalkozások rájöjjenek, hogy nekik is érdekük, ha üzletük mellett egy töltőállomás is található.

Mire van szükség az utcai töltésnél?

A nyilvános helyeken, pl. bevásárlóközpontokban, benzinkutaknál ún. gyors töltőállomások állnak rendelkezésre, ahol rövidebb idő alatt, de valamivel drágábban lehet feltölteni villamos autónkat.

Ha sokat autózunk, és gyakran van szükségünk a feltöltésre, akkor hosszabb távon érdemes lesz egy otthoni fali töltőállomás kiépítésébe is beruházni. De addig is nézzük meg, hogy milyen eszköz szükséges a publikus helyeken történő töltésekhez.

Fontos, hogy mindig hordjuk magunknál az utcai töltéshez nélkülözhetetlen töltőkábelt. A megfelelő töltőkábel megvásárlásához szükségünk van az autó modelljére, az akkumulátorunk teljesítményének adataira, és meg kell ismernünk a csatlakozó típusait.

Az EautóTöltőkábel.hu webshop és komplett kivitelező cég egyaránt segít Önnek a fentieknek megfelelő töltőkábelt kiválasztani, és ellátja tanácsokkal is, amennyiben kérdése lenne az elektromos autózással kapcsolatban.

Utcai töltés a Mode 3 töltőkábel segítségével

Alapvetően két típusú töltőkábel létezik, a Mode 2 és a Mode 3. A Mode 3 az a szabvány, amelynek segítségével az elektromos autókat közvetlenül lehet tölteni a nyilvános utcai töltőoszlopokról.

Ezekhez léteznek különböző csatlakozószabványok, a Type 1 és a Type 2. A 2015-ös évet megelőzően, valamint amerikai és egyes ázsiai autóknál a Type 1-es csatlakozó a közismert. Európában és Magyarországon a Type 2-es (IEC 62196-os) típusú töltőfejjel tudunk a fali töltőhöz csatlakozni.

A Mode 3 töltőkábel vagy kétoldali Type 2-es fajtájú csatlakozóval rendelkezik, vagy pedig Type 1-es autóoldali és Type 2-es fali csatlakozós a töltőkábel. Ezzel a típussal a különféle közforgalmú helyszíneken minimum 3,7 kW és maximum 22 kW teljesítménnyel tudjuk tölteni autóinkat. Ezáltal költséghatékonyabbak is leszünk a gyorsaságon túl.

Mire figyeljünk az utcai töltés esetében?

Először is mindig hordjuk magunknál az utcai töltőkábelt! Mivel még eléggé kisszámú a nyilvános töltőállomás, ezért amikor töltjük az autónkat, figyeljünk egymásra, ne hagyjuk ott állni órákig! Amint végeztünk, álljunk el onnan, ha dolgunk van még, keressünk egy parkolót.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra mindig legközelebb eső utcai töltőt, már léteznek applikációk, melyeket érdemes használni. A környezetünkben megtalálható fali töltők ismeretében ki tudjuk alakítani a munkarendünknek és mindennapjainknak időben és anyagiakban megfelelő és legoptimálisabb útvonaltervet.