Nem mindegy, hogy hova keresel kilincset!

Egyrészt nem kizárólag az ajtókra, hanem minden nyílászáróra teszünk kilincset annak érdekében, hogy nyithassuk és zárhassuk is. Ez azt jelenti, hogy az ablakok sem lehetnek meg nélküle. Az, hogy milyen nyílászáróra keresünk nyitókart, alapvetően meghatározza azt, hogy milyen típusok között érdemes nézelődnünk. Értelemszerűen más mechanikájú szerkezet fog kelleni az ablakra, az erkélyajtóra, ahogy a bejárati ajtók esetén is más szempontokat érdemes érvényesíteni, mint a beltéri ajtók esetében.

Milyen kilincset válasszunk a beltéri ajtóra?

A leggyakrabban egyszerű kulcsos zárakat találunk a beltéri ajtókon. Ezeket zárhatjuk kulccsal, kívülről és belülről is. A kényelmi zárak belülről a gomb elfordításával is bezárhatók, amely nagyon praktikus fürdőszoba, illetve mellékhelyiség esetén, hiszen a kulcs keresgélése nélkül, egyetlen mozdulattal bezárhatjuk az ajtót. Külön előnye ennek a típusnak, hogy kívülről nagyon könnyen nyitható, így ha valaki például hirtelen rosszul lesz, akkor könnyen a segítségére siethetünk.

A kilincsek esztétikuma nagy jelentőséget nyer a beltéri ajtók esetében. Az ajtó stílusának megfelelő kilincs kiválasztásával tehetjük valóban tökéletessé, egységessé a nyílászáró megjelenését. A megalkotott harmonikus összkép komoly hatással van az egész lakás megjelenésére, hangulatára. Az össze nem illő, szedett-vedett vagy éppen kopott kilincsekkel az ajtók is sokat veszítenek szépségükből. 

Hogy ezt elkerülhesd, válassz a minőségi olasz kilincsekből az Ajtóház kínálatában. Legyen az ajtód modern vagy klasszikus, exkluzív vagy elegáns, játékos vagy komoly, ezek között a kilincsek között mindegyik típushoz megleled a tökéletesen hozzáillőt.

És mi a helyzet a bejárati ajtóval?

A beltéri ajtókhoz képest a bejárati ajtónak a fő funkciója a biztonság megteremtése. Emiatt az elsődleges szempont a biztonsági zár kiválasztása, s csak ezután merüljön fel a kilincs kérdése. 

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kilincs is nyújthat egyfajta biztonságot. Például a fixgombos kilincsek kívülről csak és kizárólag kulcs segítségével nyithatók ki. Így megelőzhetjük a besurranó tolvajok garázdálkodását, még akkor is, ha az ajtót belülről elfelejtenénk kulccsal bezárni. A biztonsági veret pedig a csavarokat is elzárja az illetéktelen behatolóktól. Az otthon biztonsága nagymértékben ezektől a tényezőktől függ. Nem érdemes kockáztatni!