Minden ember szeretné megőrizni a helyváltoztatásra irányuló önállóságát, elkerülni a kiszolgáltatottság érzését. Amennyiben azonban begipszelt lábbal fekszünk, ez különösen bonyolult lehet.

Szerencsére napjainkban számtalan megoldás létezik, amely segítségével a mozgásukban rövid ideig vagy tartósan korlátozott páciensek is másoktól függetlenül tudnak közlekedni. Ilyenek lehetnek például a legkülönbözőbb méretben és színben kapható kerekesszékek. A kerekesszékek kínálata valóban hatalmas, ezért mindig érdemes tájékozódni az azokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

A legfontosabb a megbízhatóság!

Természetesen az egyik legfontosabb szempont a tartósság és a stabilitás, hiszen egyikünk sem szeretné, hogy a kerekesszék a beteggel együtt meginogjon, esetleg felboruljon. A GyógyászatiShop.hu kiváló kerekesszékei bármilyen helyzetben a legnagyobb biztonságot nyújtják. Nem számít, hogy egy teljesen sima padlófelületen kell végig mennünk vagy egy útpadkával megküzdenünk, az adott járást segítő eszköznek mindig stabilnak kell maradnia.

A járókeretekkel és járóbotokkal ellentétben a kerekesszékek megingathatatlanságát számtalan kiegészítő alkatrész támogatja. Ezt a célt szolgálják elsősorban az elülső és/vagy hátsó kerekek, valamint a különböző rögzítők, mellények, biztonsági övek is. Az ilyen és ehhez hasonló eszközök segítenek megakadályozni egy esetleges felborulást.

Kézzel vagy motorral hajtott legyen a kerekesszék?

A stabilitás kérdése után rögtön a második helyen található a kézi- vagy motor meghajtású kerekesszék vásárlásának a kérdése. A kézi meghajtású kisebb helyet foglal el, viszont nagyobb emberi erőkifejtést igényel. Vannak egykezes meghajtásúak is, amennyiben a mozgáskorlátozott egyénnek sérült valamelyik keze.

A motormeghajtású kerekesszékeket elektromosság hajtja és különböző irányító eszközök segítségével vezérelhetők. Ez utóbbi konstrukció kiváló alternatíva lehet például a szívbetegséggel élő emberek számára.

További nélkülözhetetlen paraméterek

A páciens biztonságérzetének fenntartásában fontos szerepet játszhat az is, hogy a kerekesszékek a botokkal, keretekkel és rollátorokkal szemben több ponton is alá vannak támasztva. Ez utóbbi sajátosság pedig mindennél jobban hozzájárul a páciens koordinációs készségének megőrzésében.

Ugyancsak ne feledkezzünk meg arról, hogy léteznek összecsukható és nem összecsukható vázú szerkezetek is! Az összecsukhatóság egy-egy költözésnél vagy utazásnál lehet lényeges, így javasolt átgondolnunk szeretnénk-e utazni, és ha igen, akkor mennyit. A párnázottság és a kis helyigény mindenekelőtt a beteg komfortérzetét fogja javítani. Nagy testtömeggel rendelkező páciens esetében pedig figyeljünk arra, hogy nagy teherbírású kerekesszéket válasszunk!