Ha rend van kinn, rend van benn is

A rendezett környezet kialakítása nemcsak a lakásodban érvényesíthető, hanem a kertben is. A tudatosan megtervezett virágoskert vagy veteményes nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem a virágaival és a terméseivel is megörvendeztethet. Persze csak akkor, ha elegendő figyelmet szentelsz neki.

A díszcserjéknek, bokroknak és gyümölcsfáknak ugyanis az optimális fejlődésükhöz megfelelő ág- és vesszőrendszerre, illetve koronakialakításra van szükségük. Ehhez pedig nélkülözhetetlen teendő a metszés, amit csak professzionális eszközzel, kézi erővel tehetsz meg.

Metszőollót a kézbe!

A metszőollók olyan funkcionális ollók, amelyeknek a technikai fejlődése során olyan újításokat és változtatásokat vittek véghez, amivel a kényelmedet, az egészséged védelmét és munkád hatékonyságát növelték. Míg régebben nehéz és korrodáló anyagból készültek, később könnyű alumínium nyéllel gyártották őket. Ezt váltotta fel a műanyag üvegszálas, majd a szénszálas markolat.

A fejlesztők tovább tökéletesítették és ergonómiailag az emberi kézhez finomították a nyelét, rájöttek, hogy minél nagyobb felületen érintkezik a nyél a tenyérrel, annál inkább elosztódik a vágási erő. Ennek az eredménye pedig az lesz, hogy a vágáshoz kisebb erőkifejtés szükséges. Ez tartós használat után lesz áldásos, mert nem töri fel annyira a tenyeredet. Az Extrametál.hu kínálatában kapható metszőollók kialakítása is megfelel minden kényelemre irányuló elvárásnak.

Milyen a jó metszőolló?

Ahhoz, hogy egy metszőollóval a lehető leghatékonyabban tudj dolgozni, a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

  • Egy metszőolló nagysága akkor a legmegfelelőbb, ha kinyitott állapotában a tenyeredbe fogva a gyűrűs ujjad utolsó ujjpercével be tudod fogni a nyelet.
  • A nyelei formatervezettek, csúszásmentes bevonattal rendelkeznek. Létezik balkezes metszőolló is, igaz, ez kicsit drágább, de a kényelemnek ára van (egyébként érdemes beleinvesztálni, hiszen hosszú évekig szolgálják majd ezt a kényelmet).
  • A pengék legyenek mellévágók, cserélhetők és éltartók.
  • A jó pengék alapanyaga szénacél. A súrlódás csökkentésére és a rozsdásodás megelőzésére cink vagy keménykróm bevonatot alkalmaznak. A hagyományos ollók pengéjét egyetlen acéldarabból kovácsolták, a modern ollók pengéjét pedig lemezből vágják ki, majd azt eddzik. Bizonyos ollótípusoknál ma is a kovácsolás energiaigényes technikáját használják. Ezeknek az élettartama azonban lényegesen hosszabb, mint a préselt pengéké.

Ha nem sikerül megfelelő a metszőollót beszerezned, akkor a metszés csak kényelmetlen kínlódás lesz. Az olló feltörheti a kezed, megerőltetheted az ízületeidet, ártasz a metszésen áteső fának is – csúnya sebeket okozva a növénynek.

Szerezz be te is egy szuper metszőollót!