Étkezz gyakran, keveset!

Mivel a reflux egy emésztőrendszeri probléma, ezért értelemszerű, hogy az étkezési szokásaid is hatással vannak rá. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha szinte minden egyes alkalommal annyit eszel, hogy úgy érzed, mindjárt kipukkadsz. 

Ha ugyanis túlságosan teletömöd a gyomrod, akkor ellazul a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom, a gyomorsav pedig visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol égető érzést okoz.

Ezt viszont egyszerűen elkerülheted azzal, ha kis adagokat fogyasztasz. Természetesen nem kell éhezni, beiktathatsz akár napi 5-6 étkezést is, csupán az a lényeg, hogy sose edd magad degeszre, és a nap utolsó étkezése legalább 2-3 órával lefekvés előtt legyen!

Természetes segítségek…

A mesterséges savlekötő gyógyszerek rendszeres fogyasztása hosszú távon káros mellékhatásokat okozhatnak, viszont léteznek olyan természetes szerek is, amelyek ugyancsak hatásosak a refluxos panaszok kezelésében.

Az egyik ilyen a kalcium-karbonát, ami egy hatékony, természetes savlekötő. Egyes gyógynövények pedig megnyugtatják a gyomrot, és védik a nyálkahártyát a gyomorsav okozta irritációtól. 

Ide sorolhatjuk a sáfrányos szeklicét, a gyömbért, az örménygyökérnek nevezett anyagot, a kardamomot és a kamillát is. Ezek mindegyike megtalálható a Myrobalan reflux elleni kapszuláiban, amelyek a reflux és a savtúltengés kezelésére használatos természetes összetételű étrend-kiegészítők. 

Napi 3 szem hatékonyan csökkenti a refluxos panaszokat, akut gyomorégés esetén pedig 1 szem kapszulával kiváltható a gyógyszertári savlekötő. 

Mellőzd az alkoholt!

A refluxos betegeknél az alkoholos italok a tiltólista elején szerepelnek, nem véletlenül. Az alkohol ugyanis fokozza a gyomorsavtermelést, emellett szintén ellazítja a nyelőcső záróizmát, ezzel pedig kedvez a gyomorsav visszaszivárgásának, ráadásul irritálja is a sérült nyálkahártyát. 

Az alkohol tehát minden helyzetben kerülendő, főleg akkor, ha valamilyen ünnepi alkalom van, ilyenkor ugyanis az ember hajlamos többet enni a kelleténél, a szeszes italok pedig csak tovább rontanak a helyzeten.

Ne hordj kényelmetlen, szoros ruhákat!

Bármennyire is meglepő, de még egy rosszul megválasztott öltözékkel is súlyosbodhatnak a reflux tünetei. A túl szűk ruhák ugyanis folyamatosan szorítják a hasfalat, a gyomor összenyomódik, ez pedig ugyancsak elősegíti a sav visszaszivárgását a nyelőcsőbe. 

Amikor csak lehet, viselj lenge, kényelmes ruhadarabokat, a nadrágszíjat pedig ne húzd olyan szorosra, hogy szorítsa a hasadat! Már ezzel az apró trükkel is csökkentheted a refluxos panaszokat.