Valóban nagyobb biztonságot nyújt egy társasház?

Míg a családi házak – sokszor óvatosabb lakói – kiemelt figyelmet fordítanak a tulajdonuk védelmére, addig a lakásban élők sokszor csak félvállról veszik a biztonságot. Egy kertes házat ugyanis gyakran magas kerítés, kulcsra zárt kapu, mozgásérzékelős kültéri lámpa, kamera, házőrző kutya és több ponton záródó bejárati ajtó véd, ezzel szemben egy társasházban ritkán látni ennyi védelmi intézkedést.

A legtöbben úgy vélik, hogy bőven elég egy szimpla műanyag vagy fa bejárati ajtó, hiszen a lépcsőházba úgyis csak az tud bejutni, akinek van hozzá kulcsa, tehát a lakás biztonságban van. 

Ebben bízni azonban sajnos hatalmas könnyelműség. A legtöbb kaputelefon ugyanis rendelkezik egy nyitókóddal, melynek birtokában kulcs nélkül is bárki bejuthat a lépcsőházba. Ez a kód pedig gyakran illetékteleneknek is a tudomására jut. Valamint egy betörőnek nem túl nagy feladat egy gyanútlan lakóval elhitetni, hogy például csak szórólapokat szeretne kihelyezni, ezért kér bebocsátást az épületbe. 

A lépcsőház ajtaja tehát közel sem nyújt akkora védelmet, mint ahogy azt sok lakástulajdonos gondolja, így társasházakban is érdemes a sima bejárati ajtót betörésbiztos változatra cserélni. 

Mivel tud többet egy biztonsági ajtó?

A betörésbiztos ajtók olyan speciális nyílászárók, amelyek megerősített szerkezetűek, ezáltal ellenállnak a rongálásnak, feszegetésnek. A belsejükben általában valamilyen fémlemez (például acél) található, amit szigetelőréteg és külső borítás fog közre, így ránézésre nem különbözik egy hagyományos bejárati ajtótól.

A biztonsági ajtók ezen felül jellemzően többpontos zárrendszerrel, kiemelésgátló csapozattal és masszív tokkal rendelkeznek, az ajtó maga pedig 70-100 kg súlyú. E paraméterek alapján már sejthetjük, hogy a betörőknek nem lesz könnyű dolga velük.

Biztonsági ajtót ráadásul már nem csak kertes házaknál használnak, ugyanis a Nívó egyedi bejárati ajtói közt akad beltérre, zárt lépcsőházba készült változat is. A szóban forgó nyílászáró ráadásul rendelés után, személyre szabva kerül legyártásra, így az egyszerű vagy a luxus igények is könnyen megvalósíthatóak. 

Nincs több hívatlan látogató!

Egy társasházban a betörőknek sokkal gyorsabban és halkabban kell “dolgozniuk”, hiszen a szomszédok nagyon közel vannak és bármikor észrevehetik a rosszban sántikáló egyéneket. Ezért a rablók leginkább annál a lakásnál fognak próbálkozni, ahová könnyen bejuthatnak. 

Persze nincs kizárva, hogy megkísérelnek átjutni egy biztonsági ajtón is, de valószínűleg hamar feladják és inkább továbbállnak.