Az öntapadós tapéták pozitív tulajdonságai közé tartozik a gyors tisztíthatóság. Emellett a nagyobb tapétagyártó cégek kínálatában széles választékban megtalálhatóak, így mindenki meglelheti azt a fajtát, amely számára a legszimpatikusabb. Kezdők számára ideális választás, hiszen a hagyományos tapétákkal szemben nincs szükség ragasztóra a felhelyezésükhöz. 

De vajon miért érdemes egy esélyt adni az ilyen típusú tapétának, és hogyan tudjuk ezeket esztétikusan használni otthonunkban? Cikkünkben hoztunk néhány hasznos tippet! 

Az öntapadós tapéta előnyei

Az öntapadós tapéták számos pozitív tulajdonsággal bírnak. De vajon miért olyan szuperek? 

Az egyik legjelentősebb előnyük, hogy mivel külön ragasztóanyag használata nélkül is felhelyezhetőek a kívánt felületre, ezért szakember bevonása nélkül, laikusok is képesek elvégezni ezt a műveletet. 

A hagyományos tapéták használata előtt általában érdemes kezelni azt a felületet, ahová fel szeretnénk ezeket helyezni. Az öntapadós változatok esetén erre nincs szükség, ugyanis egyenetlen, görbe falra helyezve is mutatós, esztétikus tud maradni. 

Az öntapadós tapéta egy másik említésre méltó előnye, hogy a piacon széles választékban érhető el. Ma már a legkülönfélébb színekben, a legnépszerűbb mintázatokkal tarkítva találkozhatunk velük, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez leginkább passzoló darabokat. Lehet színes, egyszínű vagy mintás, biztos, hogy találunk valami szépet! 

Hogyan alkalmazzuk otthonunkban?

Ha kedvet kaptunk az öntapadós tapéta használatához otthonunkban jó hír, hogy akár mi magunk is felhelyezhetjük, szakember segítsége nélkül. 

Bár ragasztóra nem lesz szükségünk a műveletre, egyéb eszközökre igen. Ezek közé tartozik a tapétavágó kés, a vonalzó, illetve bármilyen, a tapéta lesimítására alkalmas eszköz. 

Mielőtt még bármit is tennénk, gondoskodjunk arról, hogy a felület por- és zsírmentes legyen! Sajnos akárcsak a hagyományos tapéta esetén, az esetleges szennyeződések miatt nem fog megfelelően megtapadni. 

Ezt követően nincs más dolgunk, mint a kívánt felületre helyezni a tapétát, majd óvatosan, apró mozdulatokkal eltávolítani az öntapadós fóliát. Ezután óvatosan simítsuk ki, hogy biztosan mindenhol jól illeszkedjen. És már kész is vagyunk! 

Ne ijedjünk meg, ha esetleg elsőre rossz helyre raktuk, hiszen bármikor könnyedén leszedhetjük, majd újra felragaszthatjuk. 

Ha tehát kedvet kaptunk az öntapadós tapéta használatához, jó, ha tudjuk, hogy biztosan találunk a boltok polcain olyan verziót, ami elnyeri a tetszésünket. Emellett pedig jó hír, hogy mi is könnyedén fel tudjuk helyezni a falakra!