A vízhatlan tető fontos

Nem feltétlenül tűnhet úgy, de a tető rengeteg funkciót ellát és számos kritériumnak meg kell felelnie. A rosszul szigetelt házaknál itt kiszökhet a meleg, beszivároghat a csapadék, elindulhat a penész vagy egyéb kártevők terjedése.

Éppen ezért az egyik legfontosabb kellék, amit a tető megépítésénél vagy felújításánál be kell szereznünk, az a párazáró fólia.

Mindenre van megoldás

Ezeknek a vízzáró fóliáknak rendkívül sok változata létezik, ami igen nagy előny. Régen a padlás csupán tárolóhelyként funkcionált, olyan tárgyak számára, amiket ritkán használtak az emberek. Manapság azonban gyakori, hogy lakószobát alakítanak ki belőle, esetlegesen hálóval és fürdőszobával felszerelve.

Ennek kivitelezése a régi módszerekkel több okból sem lenne ideális. Azonban a modern párazáró fóliák lehetővé teszik, hogy a tetőtéri szoba semmilyen hátrányban ne szenvedjen. Nem számít, ha a tető nem szokványos kialakítású, és az alacsony hajlásszöggel sincs probléma, ha a megfelelő vízzáró réteget alkalmazzuk.

Miért fontos a fólia?

A nem megfelelően szigetelt tetők mind egészségügyi, mind pedig a használati tárgyaink tartósságának szempontjából károsak. Egyrészt megemelik a fűtésszámlát, sőt, lehetséges, hogy a lakás fűtéshálózata nem képes megfelelő hőmérsékletet tartani odafenn.

Másrészt a beázás károsítja az ott tárolt bútorokat, könyveket és más, vízre érzékeny tárgyainkat. Továbbá a gipszkarton és a hőszigetelő rétegek könnyen beáznak, de nagyon nehezen száradnak. Ezenfelül a nedves környezet kifejezetten kedvez a penészgombának, ami kisvártatva beszövi magát a lakótérbe.

A cserepek elsődleges feladata a víz elvezetése, de nem képeznek vízhatlan réteget, inkább a nagy mennyiségű csapadék gyors továbbítása a céljuk. Éppen ezért a résekben beszivárgó víz komoly problémát jelenthet, mind eső, mind olvadó hó, mind harmat formájában.

Az alacsony dőlésszögű tetők esetében az is fontos, hogy a fólia erős legyen. Ha a víz lefolyása lassabb, nehézkesebb, az megülhet a fólián, és gyenge termékek esetében ez problémát okozhat.

Egyszerűbb a választás, mint gondolnánk

A párazáró fóliák vízzárósági osztálya a csomagoláson minden esetben fel van tüntetve. A W1 képviseli a legmagasabb fokozatot, az alacsonyabb szám pedig alacsonyabb kategóriákat foglal magába. Csapadékosabb területeken érdemes a W1-hez közeli termékeket választani. Emellett, a fentebb említett hajlásszög a legfontosabb szempont a fólia erősségét illetően.

Léteznek még páraáteresztő fóliák is, amelyeknek az a célja, hogy a belső párát kieresszék, a szellőzetlen, nedves tetőtereket kiszárítsák.