A kerti grillezés lényegében egy kísérletező műfaj. Mindig van egy új fűszer, egy új sütési mód, amit ki lehet próbálni. Miért lenne ez másként a használt eszközökkel? Ha már grillsütőhöz tervezett eszközzel volt kalandod, nézzünk körül a konyhában, hátha akad valami kint is használható!

Hogyan válassz grillserpenyőt?

Ezek az eszközök alapvetően beltéri használatra lettek kifejlesztve, de ez nem jelenti azt, hogy egy kültéri gázos grillen ne lehetne velük sütögetni megfelelő odafigyelés mellett.

A boltok polcain számtalan grillserpenyővel találkozhatsz. Méretben nem mutatnak túl nagy változatosságot, javarészt 30 cm-es átmérővel rendelkeznek. Ez a méret praktikusan elfér egy hagyományos tűzhelyen is, és elegendő helyet biztosít egy kisebb családi étkezés elkészítéséhez. 

A felhasznált anyagok tekintetében már jóval nagyobb a szórás. Találhatsz alumínium vagy króm serpenyőket, tapadásmentes vagy márványbevonattal, stb. A kültéri grillezéshez legideálisabb választás a jó minőségű öntöttvasból készült serpenyő, ami kifejezetten időtálló, és az ebben készült ételek íze is sokkal inkább emlékeztet a hagyományos grillételekére.

Még nincs grillsütő a kertedben? Csak most tervezel belekóstolni a kerti sütögetés világába? A Grillplaza.hu minőségi gáz- és faszenes grill kínálata a kezdők és a profik elvárásait is kielégíti.

Teendők az első használat előtt

Az öntöttvas serpenyőket a gyártás során egy speciális anyaggal vonják be a rozsdásodás megelőzése céljából. Ezt az első sütés előtt egy többlépcsős művelettel el kell távolítani róla. 

Elsőként bő víz alatt át kell súrolni alaposan a serpenyőt, majd ezután a rajta maradt bevonóanyagot le kell égetni. Ehhez a serpenyő belső felét be kell kenni olajjal, majd 15 perces hevítés szükséges. Az edény kihűlése után papírtörlővel alaposan át kell dörzsölni. Ha a művelet után a papírtörlőn maradt még szennyeződés, akkor érdemes megismételni, hogy minden bevonóanyag-maradékot el tudj távolítani.

A későbbiekben már erre a műveletre nem lesz szükség, az öntöttvas serpenyő tisztítása egy pofonegyszerű műveletté válik. Mosogatógépbe ugyan nem szabad tenni, de az elmosása után tűz felett pár perc alatt szárítható. 

A grillserpenyő használata

A megfelelően megtisztított serpenyővel nincs is más dolgod, mint vékonyan megkenni olajjal a belső felületeket, felhevíteni, és már teheted is bele a sütni kívánt ételeket. Az olajat tanácsos egy kicsit beledörzsölni a serpenyőbe szabad kézzel vagy egy papírtörlő segítségével.

Az ételek elkészültével langyos vízzel tisztítható, de ezután szárítani mindenképpen érdemes. Ha rendszeres használatban van a serpenyő, nincs is több teendőd. Ha hosszabb időre félre tervezed tenni, akkor ajánlott egy kevés olajjal átkenni, hogy megelőzd a későbbi kellemetlen rozsdásodást.