A Real Madrid a legértékesebb focicsapat - 9 év után először

Feltöltve: 2013, április 18 - 11:53 Frissítve: 2013, április 18 - 17:31

A Forbes magazin kimutatása szerint már a Real Madrid a világ legértékesebb futballklubja. A spanyol bajnokcsapat értéke 3,3 milliárd dollár, ezzel pedig José Mourinhóék megelőzték a listát 2004-es indulása óta mindig uraló Manchester Unitedet. A játékosok között David Beckham keresi a legtöbbet.

m.csakfoci.hu - kövess minket már mobilon is!

A Real Madrid nemrégiben kiejtette a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájából, és a spanyolok már évekkel ezelőtt átvették a vezetést az angoloktól a Deloitte által kiadott Football Money Leguae-ben, amely a klubokat a bevételeik szerint rangsorolja.

A királyi gárda most újabb elsőséget gyűjtött be, ugyanis a Forbes kimutatása szerint a Manchester Unitedet megelőzve 3,3 milliárd dolláros összértékével a Real Madrid vált a világ legértékesebb klubjává.

A fővárosiak sikere nagyban Florentino Pérez elnöknek, és az általa beindított folyamatoknak köszönhető. Az együttest 2000-ben átvevő üzletember ugyanis a „galaktikusok”, mint David Beckham és Zinedine Zidane leigazolásával csillagászati magasságokba emelte a bevételeket, amelyek 2005-re már 45%-os növekedést mutattak.

A Real Madrid hatalmas összegeket zsebel be a TV-s jogdíjakból, illetve szponzoraitól (Adidas, Bwin, Emirates) is, a Forbes írása szerint pedig a spanyolok lejáró szerződésük miatt ismét új magasságokba léphetnek, és egy, a Unitedhez hasonló mezszponzori szerződést köthetnek (az angolok a General Motorsszal állapodtak meg egy 570 millió dolláros együttműködésben – a szerk.).

A 2012-es spanyol bajnokcsapat rendelkezik ezek mellett Európában a legnagyobb meccsbevételekkel is, valamint egy nagyon jelentős piacot is maga mellett tudhat – a bevételinek 65%-a ugyanis külföldről származik. A madridiak eredményeit tovább növeli, hogy a Manchester Unitedot sikerült megelőzniük 135 millió dollárral, azt az angol klubot, amely a lista 2004-es indulása óta eddig mindig az első helyen végzett.

A lista harmadik helyét a Barcelona foglalja el, míg a katalánokat az Arsenal és a Bayern München követi. Az első húsz együttes átlagos értéke 968 millió dollár, ami 26%-os növekedés az előző évhez képest. Érdekesség, hogy a francia klubok közül csak az Olympique de Marseille fért be a húsz közé, az újgazdag Paris Saint-Germain nincs ott a Forbes toplistáján.

A legjobban kereső labdarúgó a Forbes listája szerint David Beckham évi 33 millió fonttal, megelőzve Cristiano Ronaldót (Real Madrid, 28.8 millió), és Lionel Messit (Barcelona, 26 millió).


A világ 10 legértékesebb klubja a Forbes szerint:

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

Hozzászólások

AJÁNLOTT CIKKEK

Címlapon

                                                                 

Tartalom átvétel