A Real Madrid a legértékesebb focicsapat - 9 év után először

Feltöltve: 2013, április 18 - 12:53 Frissítve: 2013, április 18 - 18:31

A Forbes magazin kimutatása szerint már a Real Madrid a világ legértékesebb futballklubja. A spanyol bajnokcsapat értéke 3,3 milliárd dollár, ezzel pedig José Mourinhóék megelőzték a listát 2004-es indulása óta mindig uraló Manchester Unitedet. A játékosok között David Beckham keresi a legtöbbet.

m.csakfoci.hu - kövess minket már mobilon is!

A Real Madrid nemrégiben kiejtette a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájából, és a spanyolok már évekkel ezelőtt átvették a vezetést az angoloktól a Deloitte által kiadott Football Money Leguae-ben, amely a klubokat a bevételeik szerint rangsorolja.

A királyi gárda most újabb elsőséget gyűjtött be, ugyanis a Forbes kimutatása szerint a Manchester Unitedet megelőzve 3,3 milliárd dolláros összértékével a Real Madrid vált a világ legértékesebb klubjává.

A fővárosiak sikere nagyban Florentino Pérez elnöknek, és az általa beindított folyamatoknak köszönhető. Az együttest 2000-ben átvevő üzletember ugyanis a „galaktikusok”, mint David Beckham és Zinedine Zidane leigazolásával csillagászati magasságokba emelte a bevételeket, amelyek 2005-re már 45%-os növekedést mutattak.

A Real Madrid hatalmas összegeket zsebel be a TV-s jogdíjakból, illetve szponzoraitól (Adidas, Bwin, Emirates) is, a Forbes írása szerint pedig a spanyolok lejáró szerződésük miatt ismét új magasságokba léphetnek, és egy, a Unitedhez hasonló mezszponzori szerződést köthetnek (az angolok a General Motorsszal állapodtak meg egy 570 millió dolláros együttműködésben – a szerk.).

A 2012-es spanyol bajnokcsapat rendelkezik ezek mellett Európában a legnagyobb meccsbevételekkel is, valamint egy nagyon jelentős piacot is maga mellett tudhat – a bevételinek 65%-a ugyanis külföldről származik. A madridiak eredményeit tovább növeli, hogy a Manchester Unitedot sikerült megelőzniük 135 millió dollárral, azt az angol klubot, amely a lista 2004-es indulása óta eddig mindig az első helyen végzett.

A lista harmadik helyét a Barcelona foglalja el, míg a katalánokat az Arsenal és a Bayern München követi. Az első húsz együttes átlagos értéke 968 millió dollár, ami 26%-os növekedés az előző évhez képest. Érdekesség, hogy a francia klubok közül csak az Olympique de Marseille fért be a húsz közé, az újgazdag Paris Saint-Germain nincs ott a Forbes toplistáján.

A legjobban kereső labdarúgó a Forbes listája szerint David Beckham évi 33 millió fonttal, megelőzve Cristiano Ronaldót (Real Madrid, 28.8 millió), és Lionel Messit (Barcelona, 26 millió).


A világ 10 legértékesebb klubja a Forbes szerint:

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

Hozzászólások

AJÁNLOTT CIKKEK

Címlapon

                                            

  • Mátyus János, a Nyíregyháza vezetőedzője a Kecskemét elleni bajnoki után majomnak nevezte az ellenfél busznál várakozó csatárát, Bebetót - állítja a támadó. A szenegáli légiós igen feldúltan, indulatosan mesélt a csakfoci.hu-nak a történtekről, mondván ha ő mindenkinek megadja a kellő tiszteletet, akkor ezt fordítva is elvárja, itt viszont egyértelmű rasszizmusról volt szó. Hozzátette, ha az utcán valaki odamenne hozzá, és lemajmozná, biztosan nekimenne az illetőnek. Megkeresésünkre Mátyus megdöbbent, határozottan visszautasította a rasszista vádakat, és azt sem zárta ki, hogy jogi útra tereli az ügyet.

    AJÁNLAT: Utazz az Atletico Madrid-Barcelona meccsre - akció!
    MA A TV-BEN: A Bayern az életéért játszik a BL-ben

Tartalom átvétel