A Fradi új stadionja lehet a legolcsóbb

Feltöltve: 2012, szeptember 21 - 10:21 Frissítve: 2012, szeptember 21 - 13:01

A tervezett új ferencvárosi stadionnal kapcsolatban nyilatkozott a Digi Sport stúdiójában Fürjes Balázs. A beruházásért felelős kormánybiztos a Reggeli Startban elmondta, a Fradi új arénája a tervek szerint a legbiztonságosabb és a legolcsóbb stadion lehet, amelynek tervezésébe a rendőrséget is bevonták, kerítést sem építenének a pálya köré. Az ütemezés januárban kezdődhet, legjobb esetben 2014 őszén pedig kész lehet a létesítmény.

TILOS PASSZOLNI: "50 ezer forint lenne a reális bér az NB I-ben a bevétel alapján" - kattints!

A Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége volt Fürjes Balázs, az épülő új Fradi-stadionért felelő kormánybiztos, aki leszögezte, biztos, hogy megépül az aréna.
– Fradi-stadion egészen biztos, hogy lesz, a kiemeltté nyilvánítás segít a különböző hatósági adminisztratív eljárásokban, így rövidebb határidők állnak rendelkezésre. Az eredetihez képest egy-két ponton módosítottuk a terveket, mivel az nagyon beszorította a sarokba a stadiont, azt gondoltuk, hogy ezt oldani kell, szellősebb tágabb teret kell biztosítani a szurkolóknak.

A műsorban terítékre kerültek az építkezést megelőző folyamatok, a amelyek új fázisba léptek a napokban.
– A héten megkezdődött az új tervek engedélyeztetési eljárása, bízom benne, hogy szeptember végén, október elején rendelkezésünkre fog állni az új módosított építési engedély, ezt követően kiírhatjuk az építésre a versenypályázatot, egy nyitott közbeszerzési eljáráson.
A leendő építtető kiléte még nem ismert, de olyan cég nyeri majd el a lehetőséget, amelyik már bizonyított korábban.
– Az adófizetők pénzét költjük, nem lehet kísérletezni, olyan cégek adhatnak ajánlatot, akiknek vannak hasonló referenciájuk, ugyanilyen nagyságú, összetettségű, bonyolultságú, műszaki tartalmú és nagyságrendű beruházásokon az elmúlt három évben már bizonyítottak. Stadion nem épült az utóbbi években, de nagy irodaházak, bevásárlóközpontok igen, ahol több milliárd forint volt a beruházás nagysága. Az Európai Unióban nem lehet kizárni közbeszerzési lejárásban külföldi cégek részvételét, hiszünk a nyílt szabad versenyben, ahogy a kivitelezőt, úgy a területnek azt a részét, amelyet nem használunk fel, a Könyves Kálmán Üllői út saroknál levő nagyon értékes telket egy nyílt versenyben, pályázaton fogja értékesíteni az MNV.

A kormánybiztos a várható költségeket is szóba hozta.
– 14 milliárd forintba fog kerülni, 12 milliárd a stadion, 2 milliárd a parkoló és az egyéb környezetrendezési munka. De ha ezt a telekrészt több milliárd forintért tudjuk értékesíteni, akkor 10 milliárd forint alatt lehet a stadion költsége elsősorban irodaház, kereskedelmi célú, vendéglátást szolgáló építmény.

A biztonság kérdése is felvetődött, Fürjes Balázs szerint elképzelhetetlen, hogy komoly balhé legyen a stadion körül.
– Ezt kizárja a stadion tervezése, illetve az együttműködés, amelyet az MLSZ-szel, valamint amit a rendőrséggel folytatunk, már a tervezésnél intenzíven bekapcsolódtak az építkezés előkészítésébe. A cél, hogy már a metróbejárónál teljesen különöljenek el, és máshonnan közelítsék meg a bejáratokat a hazai és a vendég szurkolói csoportok. A stadionban lesz fogda is, de reméljük, soha nem kell felhasználni. Az a célunk, hogy a lelátón ne épüljön kerítés, ez úgy lehetséges, hogy mindenféle szűrést már a stadionon kívül meg lehet majd valósítani.

Korábban napvilágot látott az az elképzelés, hogy a Népligetben egy ideiglenes stadion épülhet, ott játszaná le a Fradi a mérkőzéseit az új stadion megépüléséig. A kormánybiztos elmondása szerint ebben nem ő az illetékes, ez a klub ügye.

– A Ferencváros önerőből - kis állami segítséggel, ezt meg tudja oldani – mondta el Fürjes Balázs, aki az határidőkkel kapcsolatos a kérdésekre is válaszolt

– Az ütemezéssel óvatosan szoktam bánni, de minden reményünk megvan, hogy januárban elkezdjük. 2014/15-ös szezont már itt kezdené a csapat. Egész biztos határidőt akkor tudunk mondani, amint a kivitelezővel aláírtuk a szerződést, és azt nem támadta meg senki. Ez az időpont a következő év eleje lesz – nyilatkozta Fürjes Balázs, aki hozzátette, a stadionokat előreláthatólag 50-60 évre építik, és német példákat tanulmányoztak az építkezéshez.

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON