A mai nappal rendeződött Szlovákiában az úgynevezett himnusztörvénnyel kapcsolatos helyzet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető kiemelte: a pénteken hatályba lépett jogszabály egyértelművé teszi, hogy a magyarok – és természetesen más nemzetiségek is – szabadon énekelhetik a himnuszukat. Hangsúlyozta:

továbbra is készek vagyunk a kölcsönös tisztelet alapján fejleszteni a kétoldalú kapcsolatainkat.

A jogszabályt korábban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette be. Andrej Danko, az SNS elnöke – miután a törvénynek a himnusz éneklésére vonatkozó része széleskörű tiltakozást váltott ki – még áprilisban bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a jogszabályból adódó problémát úgy, hogy mindenki elégedett legyen, és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

Mint ismert, hatalmas felháborodás övezte a magyar és a felvidéki szurkolók körében is a törvénymódosítást, ami a DAC mérkőzéseire is vonatkozott volna, hiszen Dunaszerdahelyen hagyományosan eléneklik a drukkerek a magyar himnuszt minden találkozó előtt – múlt héten a DAC-drukkerek üzentek is a himnusztörvényt indítványozó szlovák politikus stadionjában.

(MTI/csakfoci)