A brüsszeli bizottság megítélése szerint az ügyben érintett csapatok, a Barcelona és a Real Madrid mellett a Valencia, az Athletic Bilbao, az Osasuna, az Elche és a Hércules az állami támogatások révén tisztességtelen előnyhöz jutottak, ez pedig sérti a vonatkozó uniós szabályozást.

A bizottság kifogásolta, hogy a Real Madridot, a Barcelonát, az Athletic Bilbaót és az Osasunát több mint húsz éven keresztül nonprofit társaságokként kezelték, és ezért kevesebbet kellett adózniuk, mint más sportvállalkozásoknak. Ezeknek a csapatoknak meg kell téríteniük az elmaradt adóbevételeket, amely brüsszeli becslések szerint akár az 5 millió eurót is elérheti klubonként.

A Real Madridnak emellett 18,4 millió eurót kell visszafizetnie a madridi önkormányzatnak egy jelentősen túlárazott földügylet miatt.

Három futballklub pedig kedvezményes feltételekkel kapott hitelt egy állami tulajdonú pénzintézettől, ami a bizottság szerint jogellenes támogatásnak minősül, ezért a Valenciának 20,4, a Hérculesnek 6,1, az Elchének pedig 3,7 millió eurót kell visszafizetnie.

(MTI)