A világ legjobb és legrosszabb címereit gyűjtötte össze szubjektív válogatásában az angol FourFourTwo. A lap 21-21 “jelvényt” válogatott, ezek közül mi a három-három legjobb és legrosszabb címert mutatjuk meg alább. 

A teljes lista ITT és ITT érhető el.

A legjobb címerek

3. KÖLN

A klub kabaláját, a kecskét egy cirkusztulajdonos adományozta a Kölnnek. A kecske első dolga pedig az volt, hogy levizelje Hennes Weissweiler edzőt. Hennes, a bakkecske innen nyerte el nevét. Egy ilyen történet után a címert sem érheti kritika…

 

2. LAMPANG FC

Thai másodosztály ide vagy oda, a FFT szerint a szekeret hajtó férfit ábrázoló címernél alig találni menőbbet.

1. AJAX

1928-ban az Ajax egy görög hőst, Aiaszt tett a klub szimbólumává. Mindezt absztrakt művészetben ábrázolták a klub címerében. A 11 vonalhúzás pedig a pályán szereplő 11 labdarúgót testesíti meg.

A legrosszabb címerek

3. RB LEIPZIG – A Red Bull dolga igencsak meggyűlt a németekkel. A szabályok szerint ugyanis a csapatnévben nem szerepelhet semmilyen márkanév, így alakult ki a Rasen Ballsport Leipzig elnevezés. A címerrel is hasonló problémák akadtak, így sikerült létrehozni az aranygömböt ostromló két bikát, amely elvileg nem hasonlíthatna az italgyártó cég emblémájára…

2. CATANIA

„Miért van az, hogy a címer mögött megpróbálnak elrejteni egy elefántot? Ha Babar rosszat csinál, azt joga van tudni a szurkolóknak” – érvel a lap, amely szerint a művésziesség ellenére is bizarr a Catania jelvénye.

1. BURTON ALBION

A legtöbb csapat igyekszik megszabadulni a „kocsmai csapat” jelzőtől és címerétől, amint nagyobb magasságokba ért. A Burton Albion azonban nem így tett. A sörfőzők felirat, a hatalmas pasas és a be nem fejezett ötletek szürreális egyvelege alkotja a címert, amelyet a legrosszabbnak választottak.