Az első negyedóra Portugáliáé volt, több kecsegtető lehetőséget is elpuskáztak a hazaiak, válaszul a 17. percben Bergwijn rontott el egy igencsak ígéretes helyzetet.

A 158. válogatott mérkőzésén pályára lépő, és a svájciak elleni elődöntőn triplázó Cristiano Ronaldo is aktívan futballozott, de ezúttal nem róla szólt a meccs. Hanem sokáig a kiválóan védő Cillessenről, a Barcelona hálóőre többször is nagyszerűen avatkozott játékba, vagy éppen hárított bravúrral. Ő és a Van Dijk vezette holland védelem tett róla, hogy ne érjen góllá az első félidőben a portugál fölény.

A fordulás után, az 50. percben aztán kis híján Hollandia szerzett vezetést, de Wijnaldum közel lövésénél nagyot védett Rui Patrício. A 61. percben viszont már jött a hazai gól, talpra ugrott a Sárkány-stadion nézőseregének nagy része: Guedes estében, jobbal, 18 méterről a bal alsó sarokba lőtt, vezetést szerezve Portugáliának – Cillessen ezúttal picit késve vetődött, csak beleérni tudott a labdába (1-0).

A hollandoknak volt esélyük egyenlíteni, de Depay ziccerénél megint a hazai kapus hárított a 65. percben, bő tíz perccel később pedig De Roon bombázott kevéssel a jobb felső mellé-fölé. A hajrára egy plusz csatár is beállt a narancsosokhoz, de gól már nem született, Portugália a 2016-os Eb-győzelem után az első ízben kiírt Nemzetek Ligáját is megnyerte.

Nemzetek Ligája, döntő:

Portugália – Hollandia 1-0 (Guedes 61.)

Korábban, a bronzmeccsen:

Anglia – Svájc 0-0 – 11-esekkel: 6-5