A Honvéd kedd este magabiztos játékkal, fölényes, 4-0-s győzelmet aratott a macedón Rabotnicki felett, így 5-2-es összesítéssel jutott tovább az Európa Liga második körébe. A kispestiek továbbjutása nemcsak a sima győzelem miatt különleges, hanem azért is, mert az elmúlt időszakban igen ritka volt, hogy bármely magyar együttes egy odavágón elszenvedett vereség után, azaz hátrányból fordítva ejtse ki ellenfelét. Megnéztük, hogy az elmúlt 10 évben hányszor fordult elő ez a bravúr.  

Szűkös bravúrlista 

A legutóbbi ilyen eredményig nem kell sokat visszamenni az időben. A tavalyi EL-szezon egyik nagy meglepetése volt, hogy a Vidi kiejtette a francia élvonalbeli Bourdeaux-t. Mindezt úgy, hogy Franciaországban 2-1-re kikapott, hazai pályán azonban 1-0-ra nyert, így idegenben szerzett több góllal a playoff körbe került.  

A Vidi előtt hat évvel ezelőtt volt magyar fordítás nemzetközi kupában. Akkor az albán Skenderbeu verte 1-0-ra a Debrecent, de a Loki a visszavágón simán, 3-0-ra nyert, és 3-1-el továbbjutott.  

Ezelőtt pedig a Győr ért el nagy sikert, amikor a 2010/11-es szezonban a Montpellier-t 11-esekkel búcsúztatta. Az ETO akkor hazai pályán kapott ki az első meccsen, de a visszavágón 1-0-ra győzött Franciaországban, és büntetők után kiejtette ellenfelét. Érdekesség, hogy a korábban említett fehérváriakhoz hasonlóan a győriek is francia csapatot vertek, ők is az Európa Liga 3. körében, a rájátszásban azonban szintén kiestek.  

Magyar fordítások a nemzetközi porondon az elmúlt 10 évben

2017/18, Európa Liga 3. kör: Videoton-Bordeaux 1-2 idegenben, majd 1-0 hazai pályán (idegenben lőtt góllal)

2012/13, Bajnokok Ligája, 2. kör: DVSC-Skenderbeu 0-1 idegenben, majd 3-0 hazai pályán

2010/11, Európa Liga, 3 kör: Győri ETO-Montpellier 0-1 hazai pályán, majd 1-0 idegenben (11-esekkel)