Jelentős múltja van a magyar kluboknak és játékosoknak Európában, de sajnos kevés alkalommal szoríthattunk a közelmúltban a nemzetközi kupák végjátékában valamelyik honfitársunknak. Összesen két magyar játékos mondhatja el magáról, hogy a döntőig jutott el az utóbbi 20 évben valamelyik európai kupában.

Jelenleg egy magyar játékos áll még a csapatával a kupában – Gulácsi Péter a Lipcsével (csütörtökön is ő állt a kapuban a Marseille elleni 1-0-ás meccsen). Szoboszlai Dominik is nevezve van a Salzburg együttesében, de nincs reális esélye arra, hogy be is vessék őt a sorozatban.

Gera és Lisztes döntője – két külön sztori

Az etalon Gera Zoltán remeklése lenne: ő a Fulham színeiben jutott el egészen az Atlético Madrid elleni fináléig az Európa Ligában, tevékeny részt vállalva (6 góllal és többek között egy Juventus elleni duplával) nyolc évvel ezelőtt a londoni gárda nagy szenzációt okozó menetelésében.  A döntőben is ott volt a “Mágikus Magyar” a pályán, de ő sem tudta aztán végső győzelemhez segíteni csapatát, az Atlético a hosszabbítás után nyert 2-1-re.

Lisztes Krisztián majdnem tíz évvel korábban, még stuttgarti légiósként a már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) lett döntős, a stockholmi meccsen azonban a Chelsea örülhetett. Lisztes az 1998 májusi találkozón azonban végig csak a cserepadon ült, előtte pedig összesen 4 meccsen 122 perc jutott a középpályásnak a sorozatban. Számára a pályára lépéseket tekintve a végállomást az elődöntő jelentette, ott 21 percet játszhatott az első meccsen csereként beállva.

 

Íme, a magyar játékosok legjobb szereplései a nemzetközi kupákban az utóbbi 20 évben:

Döntő:

Gera Zoltán (2009/10 – Fulham – Európa Liga)

Lisztes Krisztián (1997/98 – VfB Stuttgart – KEK) – kispadosként lehetett ott

 

Elődöntő:

Lisztes Krisztián (1997/98 – VfB Stuttgart – KEK) – játszott is

 

Negyeddöntő:

Gulácsi Péter (2017/18 – RB Leipzig – Európa Liga)*

Dzsudzsák Balázs (2010/11 – PSV Eindhoven – Európa Liga)

Fehér Csaba (2006/07 – PSV Eindhoven – Bajnokok Ligája)

 

Nyolcaddöntő:

Kádár Tamás (2017/18 – Dinamo Kijev – Európa Liga)

Szalai Ádám (2013/14 – Schalke – Bajnokok Ligája)

Huszti Szabolcs (2008/09 – Zenit Szentpétervár – UEFA Kupa), (2011/12 – Zenit Szentpétervár – Európa Liga), (2011/12 – Zenit Szentpétervár – Bajnokok Ligája)

Dárdai Pál (2002/03 – Hertha BSC – UEFA Kupa)

Király Gábor (2002/03 – Hertha BSC – UEFA Kupa)

Dárdai Pál (1999/2000 – Hertha BSC – Bajnokok Ligája)**

Király Gábor (1999/2000 – Hertha BSC – Bajnokok Ligája)**

 

* A magyar kapus még tovább is juthat, hiszen német RB Leipzig még áll a kupában, sőt, 1-0-ás előnnyel várhatja a francia Olympique Marseille elleni visszavágót.

** Király és Dárdai 2000-ben nem klasszikus értelemben a nyolcaddöntőig jutott, hanem a második csoportkörig, ahol viszont a nyolcaddöntőkhöz hasonlóan ugyanúgy 16 csapat szerepelt.

 

A Real, az Arsenal és a Liverpool is szembejött a magyaroknak

Gera és Lisztes mellett is akadtak még részsikerek: természetesen azokat vettük figyelembe, akik tevékeny részesei is voltak a csapat szereplésének, többször is játéklehetőséget kaptak, nem csak egy bő keret soha vagy szinte alig bevetett labdarúgójának számítottak.

Huszti Szabolcs 2009 és 2012 között az orosz Zenittel három ízben is nyolcaddöntőig menetelt mindhárom kupasorozatot figyelembe véve. Ugyancsak hasonló utat járt be 2014 márciusában a Schalke színeiben a Real Madrid ellen (3-1) csereként beálló Szalai Ádám is, aki a gelsenkircheniekkel 9-2-es összesítéssel maradt alul a BL-nyolcaddöntőjében.

A PSV-ben megforduló Fehér Csaba is játszott a Bajnokok Ligájában. A csoportküzdelmek során csak 68 percet játszott, a nyolcaddöntőben az Arsenal ellen végigjátszotta a mérkőzést, míg a Liverpool elleni negyeddöntőben a két mérkőzésen összesen 87 percet percet töltött a pályán.

Kádár Tamás csapata, az ukrán Dinamo Kijev az idényt remekül kezdte az Európa Ligában, azonban a Lazio elleni nyolcaddöntőn, 4-2-es összesítéssel búcsúztak a kupasorozattól, a válogatott védő addig tevékeny részese volt a kupaszereplésnek.

Dzsudzsák Balázs a PSV színeiben volt eredményes az Európa Ligában, egészen a negyeddöntőig meneteltek. Csapatkapitányként a magyar válogatott szélső gólt is rúgott az ominózus mérkőzésen, ám csapata elbukott a Benfica ellen 2-2-es döntetlenre végződő mérkőzésen.

Király Gábor és Dárdai Pál kétszer is a legjobb 16 közé került a Herthával, egyszer a BL-ben, egyszer az EL-ben.