Gab Marcotti, a rendkívül jólértesültnek számító, több európai és amerikai lapnak is dolgozó újságíró Twitter-bejegyzésben számolt be az elképzelésről. Marcotti azt írta, a következő, vagyis a 2018/19-es szezontól az UEFA újabb reformot vezethet be a Bajnokok Ligájában – engedve a nagy klubok nyomásának.

Az elképzelés szerint a négy topbajnokság – az angol, a német, a spanyol és az olasz – 4-4 helyet kapna automatikusan a sorozat csoportkörében. Így például a jelenleg összesen három hellyel rendelkező olaszok jól járnának. Az új rendszernek azonban vesztesei is lennének, leginkább a magyarokhoz hasonló kiscsapatok,  melyeknek Platini reformjai adták meg az esélyt, hogy időnként bejuthassanak a csoportkörbe, az új elképzelés azonban nagyon nehéz helyzetbe hozná az ilyen gárdákat. Ugyanis a már említett ötlet következtében a 32 csapatos főtábla fele, 16 csapat automatikusan adott lenne, így a többi gárda esélyei jelentősen csökkennének a bekerülésre.

Marcotti szerint ráadásul ez még nem minden, ugyanis szó van róla, hogy a legnépszerűbb – és így üzletileg legfontosabb – klubok a bajnoki szereplésüktől függetlenül állandó helyet kapjanak az átalakított BL mezőnyében.