A Sky Sports News információi szerint az UEFA akár már pénteken bejelentheti a Bajnokok Ligája kiírásának átalakítását, amelynek értelmében 2018-tól a négy legerősebb európai liga (Spanyolország, Anglia, Németország, Olaszország) 4-4 képviselője automatikus helyet kapna a 32-es főtáblán, a többiek pedig a “maradék” 16 helyért küzdhetnek meg a selejtezők során.

Az eliten kívüli klubok így újra hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek az egyébként is rendkívül nehéz kvalifikáció során, míg közben például az utóbbi időben az összesen két biztos helyet és egy selejtezős pozíciót magának tudható Serie A ismét négy tuti indulóval rendelkezhetne.

Az egyelőre meg nem erősített hír szerint a ismét pórul járt ligák képviselői heves ellenállást tanúsíthatnak – érthető okokból – a tervezett kiírással szemben.

FRISSÍTÉS: Az UEFA hivatalosan is bejelentette a fent említett változást a BL kiírásában. Az “evolúciónak” nevezett reformok között kiemelhető még, hogy az Európa Liga győztese ugyancsak automatikus résztvevője lesz a sorozatnak. Változni fog a csapatok UEFA-koefficienseinek rendszere is, a bejelentés szerint nagyobb és súlyozott szerepük lesz a korábban megnyert európai trófeáknak, különösen a BL- és EL-elsőségeknek. Az UEFA közlése szerint változik a pénzek elosztása is a BL-ben és az EL-ben, a 2018/2019-es idénytől nagyobb szerepe lesz ebben a pályán mutatott teljesítménynek, mint a piaci részesedésnek.