Honlapunk idén is kiszámolta, a 2017-es naptári évben lehetőséget kapott szakemberek közül mely edzők dolgoztak a legjobb mutatókkal az első két profi osztályban. Csak azokat vettük figyelembe, akik legalább 15 tétmérkőzésen vezették aktuális csapatukat. Természetesen az ilyen listáknál érdemes nem elfeledkezni arról, hogy az egyes szakemberek korántsem egyforma erősségű keretekkel és minőségű játékosokkal dolgozhatnak, de ezzel együtt is érdekes lehet az eredményességi mutató.

Íme, az idei sorrend a 2017-ben lejátszott tétmeccsek – bajnoki, kupa és nemzetközi – alapján (százalékkal jelöltük, ki mennyit gyűjtött be a megszerezhető pontokból)

1. Feczkó Tamás (Balmazújváros, MTK): 77% (42 mérkőzés, 31 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség)
2. Kondás Elemér (Kisvárda): 73,6% (24 m, 16 gy, 5 d, 3 v)
3. Thomas Doll (FTC): 65,9% (46 m, 27 gy, 10 d, 9 v)
4. Boér Gábor (Békéscsaba): 64,9% (38 m, 22 gy, 8 d, 8 v)
5. Marco Rossi (Honvéd): 64,58% (16 m, 10 gy, 1 d, 5 v)
6. Herczeg András (DVSC): 62,31% (23 m, 13 gy, 4 d, 6 v)
7. Marko Nikolic (Videoton): 62,2% (16 m, 8 d, 6 v)

Összesen hét olyan szakember volt, akinek az összmérlege 60% fölé kúszott. Feczkó Tamás már tavaly is ott volt a két legjobban szereplő edző között, érdekesség, hogy az ő esetében az NB I-es bemutatkozás még várat magára, igaz, ez az ő döntése volt, hiszen a feljutott Balmazújvárost hagyta el az MTK-ért, amellyel jelenleg vezeti az NB II-es tabellát.

Kondás Elemér a Kisvárdával menetel az NB I felé, tavaly is Kisvárdáról került ki a dobogós Révész Attila személyében.

34 éves, Pro licenc nélküli beugró centikre a dobogótól

Thomas Doll a tavalyi ötödik hely után idén harmadik lett. Rögtön a nyomában ott van egy olyan név, amely talán még kevésbé van benne a köztudatban, de Boér Gábor az eredménysorával megérdemli a figyelmet. Beugróként, 34 évesen vette át a Békéscsabát tavasszal, és a szétesett csapattal azonnal csinált egy ötös győzelmi sorozatot.

Külön érdekesség, hogy neki még nincs is Pro licence, így nyártól csak annak köszönhetően maradhatott a kispadon, hogy egy szabály értelmében engedélyezték a munkát azoknak az edzőknek, akik már megkezdték a tanfolyamot. A viharsarkiak szerencséjére, hiszen a harmadik helyen zárta az őszt, többek között egy négyes győzelmi sorozattal zárta az évet.

A bajnokcsapat edzője, Marco Rossi a másik külföldi szakember Doll mellett a legjobb öt között, érdekesség, hogy az ő mérlegét két vesztes kupameccs rontotta le jelentősen, különben ő lenne a második.

Herczeg András ismét megmutatta, miért tisztelik Debrecenben, hiszen átalakított, debreceni kötődésű csapattal szerepel jól.

A listára még Marko Nikolic is felfért, neki a nemzetközi kupameccsek mérlege értelemszerűen picit rontott a mérlegén, de meg kell jegyezni, hogy ő maradt legtovább állva a csapatával (Videoton), így ebben az ellenfelek nehézsége is közrejátszott.