Az NB I-es Diósgyőr nagyszabású fejlesztési tervei között szerepel egy felvidéki akadémia létrehozása is, most kiderült, hogy ennek helyszíne Rimaszombat lesz. A projektre a magyar kormány 1,5 milliárd forintot (4,8 millió eurót) különített el – számolt be az Új Szó.

A DVTK sportfejlesztési terve egy tavaly júliusi kormányhatározat értelmében csaknem 10 milliárd forint (32,3 millió euró) állami támogatásban részesül. A terv keretén belül Diósgyőrben megépül egy multifunkciós sportcsarnok, felújítják az egri és a salgótarjáni infrastruktúrát, valamint létrejön egy határon túli labdarúgó-akadémia is. Ennek helyszínét sokáig titkolták, de most kiderült, hogy Rimaszombatban tervezik létrehozni az intézményt.

Már nagyjából fél éve zajlanak az egyeztetések, városunk polgármestere is találkozott a diósgyőriekkel. Az egész környék futballjának jót tehetne az akadémia, hiszen a legközelebbi hasonló intézmény Podbrezován van, Nagykürtöstől Kassáig nincs futballakadémia. Egyelőre előzetes megállapodást kötöttünk a diósgyőriekkel, ennek értelmében közös klubot hoznánk létre, amelybe bizonyos pénzforrásokat a DVTK, másokat pedig, ahogy eddig is, Rimaszombat városa biztosítana – nyilatkozta Miroslav Bitala, a rimaszombati városi labdarúgóklub ügyvezetője a lapnak.

Hozzátette: a közel 5 millió eurós támogatás nagyjából 90%-át az infrastruktúra kialakítására fordítanák, de az akadémiával kapcsolatos néhány egyéb, technikai kiadást is ebből fedeznének. A megállapodásra még a városi képviselő-testületnek is rá kell bólintania.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható!