A játékosok piaci értékének becslésével és az átigazolásokban mértékadónak számító Transfermarkt az elmúlt napokban több bajnokságban is frissítette az adatbázisát – magyar szempontból a német, az ukrán, észak-amerikai ligában történtek jelentős változások. Ennek köszönhetően a magyar válogatott labdarúgók TOP10-es listája is változott. Az alábbiakban megnéztük, kik állnak a legjobb helyen, valamint kik azok, akik a legtöbbet javítottak, és ezzel felkerülhetettek a listára.

A Transfermarkt oldal a Bundesligában szereplő RB Leipzig magyar válogatott védőjét, Willi Orbánt 15 millió euróra becsüli, ami átszámítva 4,83 milliárd forintnak felel meg. A 26 éves játékos mögött Gulácsi a második legértékesebb magyar, a lipcseiek kapusának értékét is frissítették, amely 8 millióról 10-re emelkedett. A harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki: bár emelkedést mutat az Ukajnában légióskodó Kádár Tamás piaci értéke, akit 4 millióról 4,5-re taksálnak – mellette Nikolics Nemanja és a nyáron a Freiburghoz igazoló Sallai Roland ázsióját is ugyanennyire becsülik.

Dzsudzsák lejjebb, Szalai feljebb csúszott

A hatodik és a hetedik helyen Dzsudzsák Balázs, illetve Szalai Ádám van. A két játékos esetében némileg érdekesség, hogy az előbbi a hosszas kihagyás után végtére magának csapatot találó 31 éves szélső értéke jelentősen csökkent: 4,25 millióról 3,5-re esett. Megjegyzendő, hogy a válogatott csapatkapitánya 2012-ben 18 millió eurót ért. A Hoffenheim támadója a hasonló életkorával pedig javított, 3 millióról 3,5-re kúszott fel az értéke.

A listára felfért még a Bologna játékosa, Nagy Ádám 2,8 millióval, valamint Szoboszlai Dominik, akinek az értéke 1 millió euróról megduplázódott és jelenleg 2 millióra taksálja a Transfermarkt. A sort a jelenleg a szabadon igazolható Futács Márkó zárja 1,35-tel.

Az üldözők

A 10-20. hely között is alapvetően légiósokat találunk, azonban négy NB I-ben is játszó labdarúgó is megtalálható (igaz, itt nem mindenkinek frissült az adata az elmúlt hónapokban). Varga Roland (1 millió euró), Kenneth Otigba és Paulo Vinícius (900 ezer e.), valamint Pátkai Máté (800 ezer e.).

Az “újonc”

Bár a Herthát irányító Dárdai Pál legidősebb, Bundesliga-játékos fia, Palkó egyelőre a német U20-as válogatott meghívását fogadta el, mégis helyet követel magának a listán. A 19 éves játékos becsült értéke 600 ezer euróról 1 millió euróra nőtt.

Érdemes leszögezni, hogy ezek az adatok csak becsült értékek. Nem egyenlők azzal, amennyit egy játékosért egy esetleges csapatváltás esetén fizetni kell.

 

A legértékesebb magyar játékosok piaci értéke (Transfermarkt)

1. Willi Orban 15 millió euró
2. Gulácsi Péter 10 millió e.
3. Kádár Tamás, Nikolics Nemanja és Sallai Roland 4,5 millió e.
6. Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám 3,5 millió e.
8. Nagy Ádám 2,8 millió e.
9. Szoboszlai Dominik 2 millió e.
10. Futács Márkó 1,35 millió e.

Rossi: “Dzsudzsáknál vannak kérdőjelek, Szalai alternatíváját is keressük, Sallainál a németek szúrtak el valamit” – interjú